Υποθυρεοειδισμός

Ο κύκλος της περιόδου των γυναικών ξεκινάει από την πρώτη ημέρα της εμμήνου ρύσεως και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Η ιδανική διάρκεια που επιθυμούμε να έχει αυτός ο κύκλος είναι περίπου 28 ημέρες +/-2 (26-30). Παρά ταύτα, μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, υπό προϋποθέσεις, όταν η διάρκεια του έμμηνου κύκλου κυμαίνεται από 21 έως 35 ημέρες.

 

Διάγνωση πραγματικών Αιτιών και Θεραπεία Υποθυρεοειδισμού

 

  • Σταδιακή αποκατάσταση Κυτταρικής Λειτουργίας 
  • Εξατομικευμένες θεραπευτικές αγωγές, χωρίς χημικά κατάλοιπα και έκδοχα
  • Άρση των υποκείμενων Αιτιών
  • Θεραπείες που δρουν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η έμμηνος ρύση (περίοδος) δεν εμφανίζεται πάντοτε ομαλά. Όλες σχεδόν οι γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, έρχονται αντιμέτωπες με προβλήματα που σχετίζονται με την περίοδό τους.

 

Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι τουλάχιστον το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έρχεται αντιμέτωπο με διαταραχές περιόδου, οι οποίες παρουσιάζονται με ποικίλα συμπτώματα και μορφές (αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια).

 

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την περίοδο των γυναικών, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πιο σύνθετα από όσο νομίζουμε και χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης και άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προμηνύουν την ύπαρξη κάποιου υποκείμενου νοσήματος.

Η συσχέτιση του Θυρεοειδούς αδένα με τις Διαταραχές περιόδου

 

Ενοχοποιούνται πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους αίτια για τις Διαταραχές περιόδου. Συνηθέστερα, ευθύνονται ορμονικές ανισορροπίες ή/και οργανικά προβλήματα. Ο έμμηνος κύκλος ενδέχεται να υποδεικνύει διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

 

Όλες οι μορφές διαταραχών του θυρεοειδούς αδένα επενεργούν στην περίοδο και στη ροή του αίματος. Μπορεί είτε η έμμηνος ρύση να παρουσιάζεται συχνότερα από το φυσιολογικό, είτε η διάρκεια του έμμηνου κύκλου να είναι μεγαλύτερη, ενώ δεν αποκλείεται και να μην εμφανίζεται καθόλου, επί μακρόν χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, όταν ο έμμηνος κύκλος διαρκεί σταθερά πάνω από 35 ημέρες, μπορεί η γυναίκα να πάσχει από Υποθυρεοειδισμό.

 

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι Θυρεοειδοπάθειες οδηγούν και σε λοιπές Ορμονικές Ανισορροπίες, οι οποίες ευθύνονται για την τελική εμφάνιση διαταραχών στην περίοδο. Οι Ορμόνες της γυναίκας, με την ύπαρξη ή την ανυπαρξία τους, με την επιθυμητή ή ανεπιθύμητη ποσοτική τους παρουσία, με την ισορροπία ή ανισορροπία τους, είναι αυτές που καθορίζουν εάν θα έχει ομαλή ή ανώμαλη περίοδο.

Τι είναι ο Υποθυρεοειδισμός

 

O Υποθυρεοειδισμός αποτελεί ένα Χρόνιο νόσημα, που χαρακτηρίζεται από την έκκριση μειωμένων ποσοτήτων θυρεοειδικών ορμονών. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε ελλιπή επίπεδα ενέργειας, λόγω της επιβράδυνσης του μεταβολισμού και των αργών καύσεων.

 

Μία ακόμη μορφή διαταραχών του θυρεοειδούς αποτελεί ο Υποκλινικός Υποθυρεοειδισμός. Πρόκειται για το αρχικό στάδιο της νόσου, όπου η TSH ανευρίσκεται σε οριακά υψηλά επίπεδα, ενώ οι παραγόμενες ορμόνες του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4) κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα. Στην ουσία, δηλαδή, αποτελεί μία κατάσταση περιορισμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς, χωρίς να υφίσταται ακόμη ασθένεια του θυρεοειδούς.

 

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας. Εντοπίζεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού, πάνω από την τραχεία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενδοκρινή αδένα του ανθρώπινου σώματος κι είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών Τ3 και Τ4.

 

Οι ορμόνες αυτές ελέγχουν το ρυθμό διάφορων σωματικών διεργασιών. Διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διεκπεραίωση δεκάδων επιμέρους λειτουργιών του οργανισμού μας. Συντείνουν στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, με σκοπό τη διατήρηση της ζωής. Κατά συνέπεια, λόγω του ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς δρουν παντού, η μειωμένη έκκρισή τους συνεπάγεται την πρόκληση διαταραχών στις λειτουργίες πολλών ιστών, οργάνων και συστημάτων του οργανισμού.

Οι διαταραχές περιόδου ως σύμπτωμα Υποθυρεοειδισμού

 

Τα συμπτώματα του Υποθυρεοειδισμού τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά. Κατά συνέπεια, αφενός δεν καθίστανται έγκαιρα αντιληπτά από την ασθενή και αφετέρου διχάζουν τους γιατρούς.

 

Οι ανισορροπίες του έμμηνου κύκλου συγκαταλέγονται στα συμπτώματα που υποδηλώνουν Υποθυρεοειδισμό. Αμηνόρροια ή μηνορραγίες (αυξημένη ροή αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου) ενδέχεται να αποτελούν ένδειξη Υποθυρεοειδισμού.

Οι επιπτώσεις των Διαταραχών Περιόδου

 

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος των γυναικών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Οι ανωμαλίες του κύκλου της περιόδου επενεργούν αρνητικά και στην ψυχολογία των γυναικών, γεγονός που εξηγείται από τη λειτουργία των ορμονών που εκκρίνονται (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη), κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Χάρη στη δράση των ορμονών αυτών, ρυθμίζεται η λειτουργία όλων των υπολοίπων συστημάτων του οργανισμού της.

 

Η ορμονική ανισορροπία αποτυπώνεται στην ψυχολογία των γυναικών κι η εικόνα τους παραπέμπει κάποιες φορές σε συμπτώματα ψυχιατρικής νόσου, για την οποία, βέβαια, δεν ευθύνονται άλλα παθολογικά αίτια και τα συμπτώματα είναι κυκλικά. Καθορίζονται δηλαδή άμεσα από την περίοδο, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, συμβάλλει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων αυτών.

 

Πρόκειται για μία κατάσταση με ισχυρό οργανικό και ψυχολογικό αντίκτυπο, που χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Αποκατάσταση της ομαλότητας του Έμμηνου κύκλου μέσω της Θεραπευτικής αντιμετώπισης του Υποθυρεοειδισμού

 

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά της ομαλότητας της περιόδου των γυναικών αποτελεί η διερεύνηση και εξάλειψη των πραγματικών αιτίων που τη διατάραξαν. Βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο καθορίζεται με κριτήριο πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος.

Εξειδικευμένες διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του Υποθυρεοειδισμού

 

Αρχικά, λαμβάνεται ένα πλήρες και εκτενές ιατρικό ιστορικό, στο οποίο καταγράφονται οι διατροφικές συνήθειες των γυναικών, ο βαθμός της σωματικής άσκησης, καθώς και η τυχόν λήψη φαρμάκων. Κατόπιν, με τη βοήθεια του ενδελεχούς ελέγχου εργαστηριακών ευρημάτων από σάλιο, ούρα, αίμα, αλλά και των απεικονιστικών εξετάσεων, τίθεται η ακριβής διάγνωση και εντοπίζεται κάθε ανεπάρκεια και ανισορροπία στον οργανισμό.

 

Εξειδικευμένες εργαστηριακές και μοριακές εξετάσεις θυρεοειδούς απεικονίζουν πλήρως τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Πρόκειται για εξετάσεις που αξιολογούν το σύνολο των βιοχημικών δεικτών και ανιχνεύουν τις οποιεσδήποτε ελλείψεις υφίστανται σε επίπεδο κυττάρου, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο εσφαλμένης διάγνωσης.

 

Παράλληλα, καταγράφουν τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού μας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα κλινικά συμπτώματα και καθιστούν ορατή την οποιαδήποτε παρέκκλιση ή δυσλειτουργία. Αν ανιχνευθεί ο Υποθυρεοειδισμός ως αίτιο που ευθύνεται για την εμφάνιση διαταραχών στην έμμηνο ρύση, τότε ο ιατρός αποσκοπεί στην αποκατάσταση της βιοχημικής, βιολογικής  και ορμονικής ισορροπίας του οργανισμού.

Εκπόνηση εξατομικευμένων πρωτοκόλλων Θεραπείας

 

Μέσα από τη στοιχειοθέτηση εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, επιτυγχάνεται η ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και η αφαίρεση βαρέων μετάλλων από τον οργανισμό, ενώ, μέσω του εμπλουτισμού της διατροφής με τροφές που ασκούν αντιφλεγμονώδη δράση, μπορεί να επανέλθει σταδιακά ο θυρεοειδής στην πρότερη υγιή του κατάσταση.

Επαναφορά της ορμονικής ισορροπίας με φυσικό τρόπο

 

Ο Ιατρός, ταυτόχρονα, μπορεί να υποδείξει έναν πλήρως φυσικό και εξατομικευμένο τρόπο επαναφοράς της ορμονικής ισορροπίας κάθε οργανισμού, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» ορμονών. Χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Επιτυγχάνοντας παράλληλα αντικαρκινική προστασία, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

 

Με τη χορήγηση των ορμονών αυτών, μπορούν αφενός να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι διαταραχές περιόδου κι αφετέρου να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα (optimal). Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά.

 

Η επιτυχία των συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων έγκειται στην επαναφορά της ισορροπίας των ορμονών και των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Ανεξάρτητα από τη  χρονική φάση της ζωής μας. Με απολύτως φυσικό τρόπο. Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι ή να χορηγηθούν αντισυλληπτικά και λοιπές Συνθετικές ορμόνες.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού