Αιτίες γυναικείας Υπογονιμότητας
Οι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα στις γυναίκες είναι πολύπλοκοι.
Προβλήματα με τις Σάλπιγγες
Στις συχνότερες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας, συγκαταλέγονται προβλήματα που παρουσιάζονται στις σάλπιγγες. Στις σάλπιγγες, το ωάριο και το σπερματοζωάριο έρχονται σε επαφή μεταξύ τους κατά τη γονιμοποίηση. Αν οι σάλπιγγες δεν είναι διαβατές, καθίσταται αδύνατον να συναντηθεί το ωάριο με το σπερματοζωάριο και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.
Οι λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η φραγή των σαλπίγγων περιλαμβάνουν συμφύσεις από παλαιότερες επεμβάσεις ή κάποια γυναικολογική μόλυνση, όπως τα χλαμύδια.
Διαταραχές των Ωοθηκών
Οι διαταραχές ωορρηξίας, μία κατάσταση που είναι γνωστή και ως ανωοθυλακιορρηξία, αποδίδονται συχνά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα τελευταία έτη, μάλιστα, παρατηρείται εκθετική αύξηση των περιπτώσεων Πρώιμης Ωοθηκικής Ανεπάρκειας, όπου η λειτουργία των ωοθηκών μειώνεται δυσανάλογα γρήγορα με την ημερολογιακή ηλικία της γυναίκας, έως ότου πάψει εντελώς.
Εν γένει, οι διαταραχές στις ωοθήκες ευθύνονται για το 25% της υπογονιμότητας στα ζευγάρια και μπορεί να οφείλονται είτε σε δυσκολίες ρύθμισης των αναπαραγωγικών ορμονών από τον υποθάλαμο ή την υπόφυση, είτε σε προβλήματα της ίδιας της ωοθήκης. Επίσης, η βλάβη των ωοθηκών από τοξικούς παράγοντες, όπως η χημειοθεραπεία, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες γυναικείας υπογονιμότητας.
Ενδομητρίωση
Στο 35% των γυναικών που παρουσιάζει υπογονιμότητα, το «κρυφό» αίτιο αποδίδεται στην ενδομητρίωση, μία ασθένεια που παρουσιάζεται, όταν ενδομητρικός ιστός “μεταναστεύει” εκτός των ορίων της μήτρας. Εκτός από χρόνια φλεγμονή στην πύελο ή πιθανά αποφρακτικά προβλήματα, όπως οι συμφύσεις, επιφέρει και ορμονική ανισορροπία όσον αφορά στα επίπεδα των λειτουργικών φυλετικών ορμονών σε μια γυναίκα.
Επιπλέον αίτια
Για το 10% των περιπτώσεων υπογονιμότητας, ευθύνονται διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως οι ενδοκρινοπάθειες, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ανοσολογικές διαταραχές.
Η κακή διατροφή, το άγχος, η αυξημένη ηλικία, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έκθεση σε χημικές ουσίες αποτελούν κάποιους από τους λόγους που οδηγούν σε υπογονιμότητα τις γυναίκες.