Φυσικές Ορμόνες

Τι είναι οι Φυσικές – Βιομιμητικές Ορμόνες

Οι Φυσικές – Βιομιμητικές Ορμόνες – Bioidentical Hormones, είναι όπως λέει το όνομά τους, Ορμόνες Βιο-πανομοιότυπες, με την ίδια μοριακή σύσταση και χημική δομή, με τις Ορμόνες που κατασκευάζει το ανθρώπινο σώμα. Είναι δηλαδή ίδιες και απαράλλακτες με τις δικές μας.

Έτσι, οι Φυσικές Ορμόνες, παράγουν ακριβώς τις ίδιες φυσιολογικές απαντήσεις και τελούν τις ίδιες λειτουργίες.

Δεσμεύονται στους ίδιους Ορμονικούς Υποδοχείς και αναγνωρίζονται από τον οργανισμό, όπως ακριβώς οι Ενδογενείς μας Ορμόνες. Οι Φυσικές Ορμόνες του σώματός μας.

Το F.D.A. (Food and Drug Administration) των Η.Π.Α. θεωρεί και κατατάσσει τις Βιομιμητικές Ορμόνες – Bioidentical Hormones ως Φυσικές, λόγω των δράσεων τους, ανεξάρτητα από την πηγή τους (τη στιγμή που οι δράσεις τους και οι χημικές δομές τους, είναι ίδιες με των δικών μας ορμονών).

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, δεκαετίες τώρα, οι Φυσικές Ορμόνες να μην μπορούν να «πατεντοποιηθούν». Δεν μπορεί δηλαδή, να δοθεί Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας σε μια Φαρμακευτική εταιρεία, ότι κατασκεύασε κάποιο καινούριο, ιδιαίτερο χημικό μόριο, τη στιγμή που οι Φυσικές Ορμόνες είναι έτσι και αλλιώς, Φυσικές. Δεν είναι επομένως κάτι πρωτότυπο, κάτι διαφορετικό,  κάτι μοναδικό.

Έτσι λοιπόν, ο όρος ή τίτλος Φυσική Θεραπεία Ορμονικής Αποκατάστασης (Φυσική-Θ.Ο.Υ.) ή Natural Hormone Replacement Therapy (N.H.R.T.) είναι λάθος να χρησιμοποιείται, για τις Φυσικές Ορμόνες. Ο σωστός όρος, είναι Bio-H.R.T. (Bioidentical Hormone Replacement Therapy)

Αυτό το τονίζω, γιατί για εκατομμύρια ανθρώπους, ο όρος «Φυσικό» σημαίνει και ασφαλέστερο. Αυτή η αντίληψη του κοινού, εξηγεί και την προτίμησή του πλέον, σε φυσικά προϊόντα.

Συχνά ωστόσο, οι Βιομηχανίες κατασκευής «Φυσικών Προϊόντων» δεν εντάσσονται σε κανόνες και τελικά, η έννοια της λέξης «Φυσικό», έχει διαφορετική σημασία για τους καταναλωτές, για το κοινό και διαφορετική για τις κατασκευάστριες βιομηχανίες.

 

Παρανοήσεις σχετικά με τις Φυσικές Ορμόνες – BioidenticalHormones

Πολλές γυναίκες, δεν είναι εξοικειωμένες με τη σπουδαιότητα και τη σημασία που έχουν οι Φυσικές Ορμόνες – Bioidentical Hormones. Δείχνουν να είναι περισσότερο προβληματισμένες σχετικά με την πηγή των ορμονών, παρά με τα αποτελέσματα που οι συγκεκριμένες ορμόνες προκαλούν.

Οι Φυσικές Ορμόνες – Bioidentical Hormones, μπορούν να εξαχθούν και να προέλθουν, από μια μεγάλη ποικιλία πηγών, όπως από Φυτά (soy = σόγια ή yams = γλυκοπατάτες) ή από ζώα (γουρούνια ή άλογα).

Μπορούν επίσης, να παραχθούν συνθετικά.

Αυτό που κάνει μια Ορμόνη να λέγεται Φυσική, δεν είναι η πηγή προέλευσής της. Είναι μόνο και ξεκάθαρα, εάν η συγκεκριμένη Ορμόνη, είναι ολόιδια χημικά, με την αντίστοιχη ανθρώπινη Ορμόνη, που καλείτε να αποκαταστήσει.

 

Συμπέρασμα

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, ότι κάθε φορά που θα μιλάμε για οποιαδήποτε Φυσική Ορμόνη, εννοούμε ίδια με την αντίστοιχη δική μας, Ανθρώπινη Ορμόνη. Αυτή εξάλλου, είναι και η ειδοποιός διαφορά των Φυσικών Ορμονών, από τις Συνθετικές Ορμόνες.

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Kyriakos Tigkas

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού