Η Αιτιολογική Αντιμετώπιση στις Διαταραχές Περιόδου

Ορμονική αποκατάσταση μόνο με Φυσικές “Βιομιμητικές” ορμόνες 

 

Ο κύκλος περιόδου των γυναικών αρχίζει από την πρώτη ημέρα της περιόδου και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Η ιδανική διάρκεια αυτού του κύκλου επιθυμούμε να είναι 28 ημέρες +/-2 (26-30). Φυσιολογικός βέβαια μπορεί να θεωρηθεί και ο έμμηνος κύκλος που διαρκεί από 21 έως 35 ημέρες, υπό προϋποθέσεις.

 

Βέβαια, όλες σχεδόν οι γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους, βιώνουν διαταραχές στην περίοδό τους, οι οποίες εκδηλώνονται με πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και μορφές (αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια, μηνορραγίες, μητρορραγίες).

Οι Ορμονικές ανισορροπίες ως το πρωτεύον αίτιο αστάθειας του Έμμηνου κύκλου

 

Οι διαταραχές εμμήνου ρύσεως αποτελούν ένα ζήτημα πιο πολύπλοκο από όσο πιστεύουμε. Κάτι στο οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν αποδίδουμε τη σημασία που χρειάζεται είναι η ορμονική πτώση που αρχίζει να παρατηρείται ήδη από την ηλικία των 25 ετών στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Πρόκειται για μία κατάσταση που λαμβάνει χώρα νομοτελειακά στο σώμα μας, με την πάροδο των ετών. Παρά ταύτα, σε ορισμένα άτομα, η ορμονική ανισορροπία που παρουσιάζεται υπερβαίνει τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διαταραχές στη συνολική υγεία των ατόμων σε πολλαπλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των διαταραχών της εμμήνου ρύσεως.

 

Ο βασικός στόχος, λοιπόν, που χρειάζεται να πραγματώσουμε έγκειται στη διόρθωση οποιασδήποτε παρέκκλισης του οργανισμού από τις βέλτιστες τιμές του σε κάθε βιοχημικό του επίπεδο, όπως είναι οι ορμόνες μας. Η επαναφορά των Ορμονικών επιπέδων στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα μπορεί, πλέον, να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο.

 

Οι θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες αποτελούν ένα όπλο στη φαρέτρα της Σύγχρονης Ιατρικής, ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτελέσουμε το στόχο αυτόν.

Ιατρική Ακριβείας και Φυσικές «Bioidentical» Ορμόνες

 

Οι Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες (Bioidentical Hormones) είναι Ορμόνες Βιο-πανομοιότυπες με τις Ορμόνες που κατασκευάζει το ανθρώπινο σώμα. Έχουν δηλαδή την ίδια μοριακή σύσταση και χημική δομή με αυτές που παράγονται στον οργανισμό μας.

 

Πρόκειται για ακριβή αντίγραφα των ανθρώπινων ορμονών που δεσμεύονται στους ίδιους Ορμονικούς Υποδοχείς και αναγνωρίζονται από τον οργανισμό, όπως ακριβώς οι Φυσικές Ορμόνες του σώματος μας.

 

Γι’ αυτούς τους λόγους, δεν προκαλούν παρενέργειες, εν αντιθέσεις με τις Συνθετικές ορμόνες, οι οποίες είναι σκόπιμα διαφορετικές.

Η επωφελής δράση των Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών στο γυναικείο σώμα

 

Τα θεραπευτικά αυτά δρουν εξατομικευμένα και αποτελεσματικά σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, των οποίων τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν ανισορροπίες, με αποτέλεσμα να διατρέχουν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, υψηλό κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών προβλημάτων υγείας. Ένα εξ’ αυτών μπορεί να είναι οι Διαταραχές περιόδου.

 

Η θεραπεία Ορμονικής αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες αποτελεί ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο στη φαρέτρα της Σύγχρονης Ιατρικής, πλέον γνωστής έως Ιατρικής Ακριβείας, μέσω του οποίου ρυθμίζεται και επανέρχεται η Ορμονική Ισορροπία, ξεχωριστά σε κάθε γυναίκα. Έτσι, ομαλοποιείται η έμμηνος ρύση και αποκαθίσταται η διαδικασία της ωορρηξίας.

 

Αυτό που επιτυγχάνεται, στην ουσία, συνίσταται στην τροφοδότηση του ενδογενούς μας συστήματος με τα απαραίτητα  συστατικά, όπως οι Φυσικές “Βιομιμητικές” Ορμόνες, καθώς και στην προαγωγή της υγείας. Ταυτόχρονα,στη γυναίκα παρέχεται αντικαρκινική προστασία και μπορεί να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων.

Η σπουδαιότητα της εξάλειψης των αιτιών του προβλήματος

 

Το βασικό μέλημα είναι το τι θα κάνουμε, προκειμένου να μην αναπτυχθούν ξανά κύστεις στις ωοθήκες ή υπερπλασία στο ενδομήτριο ή πολύποδες ή ινομυώματα ή αιμορραγίες ή ινοκυστικές αλλοιώσεις στους μαστούς ή διαταραχές περιόδου ή δεκάδες άλλα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τις γυναίκες.

 

Ο κύριος στόχος δεν έγκειται μόνο, λόγου χάρη, στο να χειρουργήσουμε μία γυναίκα με κύστεις ωοθήκης, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση διαταραχών στην περίοδο.

 

Αυτό για το οποίο χρειάζεται να μεριμνήσουμε και οφείλουμε να επιτύχουμε είναι η αντιμετώπιση των αιτιών, της «ρίζας του κακού», κι όχι μόνο των συμπτωμάτων. Ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματωθεί μέσω της διόρθωσης οποιασδήποτε παρέκκλισης του οργανισμού από τις βέλτιστες (optimal) τιμές του, σε κάθε βιοχημικό συστατικό του.

 

Ανεξαρτήτως λοιπόν ηλικίας, η χορήγηση των Βιομιμητικών Ορμονών (BioidenticalHormones), με καθαρά όμως εξατομικευμένο τρόπο σε κάθε γυναίκα, αποτελεί ένα αποτελεσματικό εφόδιο που συντελεί στη βελτιστοποίηση και προστασία των βιολογικών λειτουργιών των γυναικών, σε διάφορες χρονικές φάσεις της ζωής τους.

 

 

 

 

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού