Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι λοιμώξεις, που μεταδίδονται, κατά κύριο λόγο, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων και η σεξουαλική επαφή δίχως τη χρήση προφυλακτικού αποτελούν παράγοντες που εντείνουν το ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος.

Διάγνωση των ΣΜΝ και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Αιτιολογική θεραπεία
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Στα συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συγκαταλέγονται η Νόσος των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων (HPV), η Γονόρροια (Βλεννόρροια), τα Χλαμύδια, η Σύφιλη, ο Έρπης των γεννητικών οργάνων, το Μυκόπλασμα, οι Τριχομονάδες, Η Μολυσματική Τέρμινθος και η Φθειρίαση του εφηβαίου.

Κλινικά χαρακτηριστικά και συμπτώματα των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

 

Τα συμπτώματα μέσω των οποίων παρουσιάζονται τα ΣΜΝ είναι πολλαπλά. Σε ορισμένους, μπορεί να εκδηλωθούν λίγες μέρες αφότου προσβληθούν από οποιονδήποτε παθογόνο μικροοργανισμό, ενώ ενδέχεται σε κάποιους άλλους να εμφανιστούν έπειτα από κάποια χρόνια, ανάλογα με τον κάθε οργανισμό.

 

Σε μερικές περιπτώσεις, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μην καταστεί αντιληπτή από τον πάσχοντα η ύπαρξη κάποιου ΣΜΝ, εξαιτίας του γεγονότος ότι μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα, με αποτέλεσμα η εκάστοτε ασθένεια να μεταδίδεται από φαινομενικά υγιή άτομα που αγνοούν ότι νοσούν.

 

Εντούτοις, στα βασικότερα συμπτώματα των ΣΜΝ συμπεριλαμβάνονται τα κάτωθι:

  • Εξανθήματα ή εξογκώματα και πληγές στην περιγεννητική περιοχή, στο στόμα ή στην περιοχή του ορθού
  • Δύσοσμες εκκρίσεις υγρών από τον κόλπο
  • Κολπική αιμορραγία
  • Τσούξιμο ή πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρεύνια)
  • Ενίοτε, διαταραχές περιόδου (αμηνόρροια, αραιομηνόρροια, συχνομηνόρροια, πολυμηνόρροια, δυσμηνόρροια), οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται είτε μόνες τους είτε να συνυπάρχουν
  • Κοιλιακό άλγος
  • Οίδημα στους λεμφαδένες
  • Παρουσία εξανθημάτων στα χέρια, τα πόδια και τον κορμό
  • Πυρετός

Οι μέθοδοι πρόληψης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

 

Η καλή υγιεινή της γεννητικής περιοχής και η χρήση προφυλακτικού, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορούν να συντείνουν σημαντικά στην αποτελεσματική πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και βοηθούν στον περιορισμό του ενδεχόμενου επανεμφάνισης των λοιμώξεων, σε περίπτωση που το άτομο έχει ήδη προσβληθεί. Συν τοις άλλοις, συστήνεται και η διακοπή του καπνίσματος, διότι καταστέλλει την ανοσία κυτταρικού τύπου.

 

Το εμβόλιο HPV αποτελεί, επίσης, μία μέθοδο πρωτογενούς πρόληψης ενάντια στον ιό HPV και χορηγείται με ιατρική συνταγή. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται για τις ηλικίες από 9 έως 15 ετών, όπου οι περισσότεροι έφηβοι δεν είναι ακόμη σεξουαλικά ενεργοί. Επομένως, διασφαλίζεται το μέγιστο της προστασίας του εμβολίου και παράλληλα μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη αντισωματική απάντηση.

 

Συνιστάται, βέβαια, και για τις γυναίκες ηλικίας 15-26 ετών, οι οποίες, παρά το ότι ενδεχομένως έχουν δραστηριοποιηθεί σεξουαλικά, μπορεί να μην έχουν ήδη μολυνθεί από τους τύπους HPV που προστατεύει το εμβόλιο.

Διαγνωστικές μέθοδοι για την ανίχνευση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

 

Σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης από οποιαδήποτε σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, κρίνεται επιτακτική και απαραίτητη προϋπόθεση η επίσκεψη σε κάποιον ιατρό, προκειμένου να διενεργηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα αποβλέπουν στη διάγνωση της νόσου και μετέπειτα στη στοιχειοθέτηση της θεραπευτικής αγωγής που ενδείκνυται ανά περίπτωση. Είναι σημαντικό να ελεγχθεί και ο ερωτικός σύντροφος, κάτι που θα βοηθήσει δραστικά στη διακοπή του φαύλου κύκλου των επαναλοιμώξεων στο ζευγάρι.

 

Στις συνήθεις διαγνωστικές μεθόδους που διεξάγονται περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση, η καλλιέργεια υγρού, οι αιματολογικές εξετάσεις, η κολποσκόπηση, η πρωκτοσκόπηση και το test Pap.

 

Η Σύγχρονη Ιατρική, μάλιστα, διαθέτει στη φαρέτρα της μία πληθώρα καινοτόμων εξετάσεων που αποτελούν αποτελεσματικά εφόδια για τη λεπτομερή ανίχνευση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, ακόμα κι όταν αυτά βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξετάσεις τύπου Bio 4h, η ψηφιακή κολποσκόπηση DYSIS, το THIN PREP pap test και το HPV DNA test.

  • Οργανικές καταστάσεις, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι πέτρες στα νεφρά.

Ψηφιακή Κολποσκόπηση DYSIS

 

Η Ψηφιακή Κολποσκόπηση αποτελεί την πρώτη ιατρική συσκευή που κάνει χρήση της Επαναστατικής Απεικονιστικής Τεχνολογίας (Dynamic Spectral Imaging Technology in Colposcopy), η οποία επιτείνει τη διαγνωστική ακρίβεια και εγκυρότητα της εξέτασης, καθώς συμβάλλει στην παροχή υψηλής ευκρίνειας απεικονίσεων, που πληροφορούν πλήρως το θεράποντα ιατρό.

 

Πρόκειται για έναν ανώδυνο, γρήγορο και μη επεμβατικό κολποσκοπικό έλεγχο. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης δεν ξεπερνά τα πέντε λεπτά. Μέσω της Ψηφιακής κολποσκόπησης, μπορεί να εντοπιστεί, κατά μέσο όρο παγκοσμίως, το 88% των υψηλόβαθμων βλαβών του τραχήλου της γυναίκας.

 

Μέσω της διαδικασίας συστηματοποίησης των απεικονίσεων, καθίσταται εύκολη για τον ιατρό η αντιπαραβολή οποιωνδήποτε μεταβολών προκύψουν από εξέταση σε εξέταση. Αν τα ευρήματα είναι φυσιολογικά, τότε συνιστάται η επανάληψη του κολποσκοπικού ελέγχου εντός των επόμενων 2 ή 3 ετών και όχι μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως συνηθίζεται να γίνεται με την Κλασική κολποσκόπηση.

Thin Prep

 

Το «Thin Prep» ή «η κυτταρολογία υγρής φάσης» αποτελεί την εξέλιξη του κλασσικού test pap. Στη συγκεκριμένη διαγνωστική εξέταση, διερευνώνται ξεχωριστά τα κύτταρα που λαμβάνονται από τον τράχηλο της μήτρας, γεγονός που εγγυάται την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

 

Το test pap υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και η Ψηφιακή Κολποσκόπηση μπορούν να διεξαχθούν σε μία επίσκεψη και αποτελούν τον πιο σύγχρονο συγκερασμό εξετάσεων, που εκμηδενίζει την πιθανότητα ενδεχόμενο εσφαλμένης ή ελλιπούς διάγνωσης.

HPV DNA test

 

Σε περίπτωση που ανευρεθεί κάποια αλλοίωση εξαιτίας των ιών HPV, προστίθεται στο γυναικολογικό έλεγχο το HPV DNA test, το οποίο ανιχνεύει υψηλόβαθμες βλάβες από ιούς H.P.V. της τάξεως του 93-96% και εκτιμά την ύπαρξη ή μη DNA στον τράχηλο της μήτρας από 13 τύπους ογκογόνων HPV.

Οι Θεραπευτικές προσεγγίσεις των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων

 

Οι διαγνωστικές μέθοδοι και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις εξατομικεύονται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το μέγεθος, τον αριθμό των δερματικών βλαβών, καθώς την εκάστοτε λοίμωξη.

 

Παραδείγματος χάριν, τα κονδυλώματα είναι μία ιογενής λοίμωξη, ενώ για την εμφάνιση  γονόρροιας ευθύνεται το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae. Με γνώμονα τον παθογόνο μικροοργανισμό από τον οποίο προσβάλλεται ο ασθενής, εκπονείται η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

 

Καταρχάς, είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν οι δερματικές βλάβες, σε περίπτωση που είναι εμφανείς εξωτερικά σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπως είναι τα οξυτενή κονδυλώματα.

 

Η αφαίρεση των οξυτενών κονδυλωμάτων μπορεί να επιτευχθεί με Laser CO2 και με Κρυοθεραπεία. Το Laser CO2 είναι μία αναίμακτη μέθοδος που έγκειται στην εξάχνωση των δερματικών αλλοιώσεων σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς πόνο, σημάδια και ουλές. Στην κρυοθεραπεία, χρησιμοποιείται υγρό οξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου, προκειμένου να καταστραφούν οι βλάβες μέσω ψύξης.

 

Για την εξάλειψη των δερματικών αλλοιώσεων της Μολυσματικής Τερμίνθου εφαρμόζεται ως κύρια θεραπευτική μέθοδος η εξαγωγή των σωματίων με σύνθλιψη των βλαβών με λαβίδα. Υπό άλλες συνθήκες, με κριτήριο το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από το οποίο νοσεί κανείς, μπορεί χορηγηθεί τοπική αγωγή, αντιβιοτικά ή  αντιϊκά φάρμακα.

Η σημασία της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος για την εξάλειψη υποτροπών

 

Σε αρχικό στάδιο, οι διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις βασίζονται στην αφαίρεση των αλλοιώσεων. Παρά ταύτα, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί από τους οποίους προσβάλλεται ο ασθενής παραμένουν αδρανείς, σε “λανθάνουσα κατάσταση” και ενδέχεται να υποτροπιάσουν.

 

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα συνεπάγεται την επίταση του κινδύνου επαναμόλυνσης. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το  ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να κινητοποιεί όλους τους αμυντικούς μηχανισμούς. Όταν είναι ισχυρό, οποιαδήποτε φλεγμονή μπορεί να κατασταλεί.

 

Επομένως, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που συνεπικουρεί στην αποφυγή της επαναμόλυνσης ή επανεμφάνισης συμπτωμάτων στο εγγύς μέλλον.

 

Διαγνωστικές μέθοδοι για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προαγωγή της καλής υγείας της γεννητικής περιοχής

 

Πλέον, υπάρχουν Εξειδικευμένες εξετάσεις (διαγνωστικές εξετάσεις τύπου Bio 4h) που αποτυπώνουν ακριβέστατα την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνηγορούν στον εντοπισμό τυχόν φλεγμονών, οι οποίες αποτρέπουν την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Συν τοις άλλοις, θεωρείται ζωτικής σημασίας η διασφάλιση της γενικότερης καλής υγείας της γεννητικής περιοχής. Αυτή επιτυγχάνεται μέσω του Thin Prep pap test και της εξάλειψης πιθανών μικροβίων, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτόζωων και γενικά λοιπών μικροοργανισμών που μπορεί να συνυπάρχουν στην περιοχή και επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα της ασθενούς.

 

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονούνται εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση άμυνας του οργανισμού. Τα πρωτόκολλα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χορήγηση μικροθρεπτικών συστατικών, την ορμονική αποκατάσταση του οργανισμού με Φυσικές «Βιομιμητικές» ορμόνες και την υιοθέτηση μίας Θεραπευτικής (Μοριακής) διατροφής.

 

Θεραπευτικά πρωτόκολλα για βελτιστοποίηση της υγείας του ανοσοποιητικού συστήματος

 

Η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος επιτυγχάνεται και με τη χορήγηση μείγματος (blend) μικροθρεπτικών συστατικών, που αποβλέπει στην άμεση ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού.

 

Ο γιατρός συμβουλεύει την ασθενή κατάλληλα, ώστε να αποκτήσει και η ίδια την ικανότητα εντοπισμού τυχόν επανεμφάνισης των συμπτωμάτων (αυτοεξέταση) και συστήνεται η παρακολούθηση της υγείας της ασθενούς σε τακτική βάση.

 

Με αυτές τις μεθόδους, ενδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος της εκ νέου εμφάνισης των ΣΜΝ και υποτροπής των κλινικών βλαβών. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένη και επιτυχής αφότου παρέλθουν οκτώ μήνες, δίχως υποτροπές και ανάπτυξη νέων αλλοιώσεων, βάσει πρωτοκόλλου.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού