Πρόωρη Εμμηνόπαυση

Είναι γνωστό πως η έμμηνος ρύση (περίοδος) δεν εμφανίζεται πάντοτε ομαλά σε όλες τις γυναίκες. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα ότι, τουλάχιστον το 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, παρουσιάζει κάποια χρονική περίοδο διαταραχές περιόδου, οι οποίες εμφανίζονται με πολλαπλά συμπτώματα και μορφές. Τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζονται είτε μόνα τους, είτε να συνυπάρχουν.

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που υποδεικνύει την ύπαρξη διαταραχών στην περίοδο είναι η αμηνόρροια. Η αμηνόρροια ορίζεται ως η απουσία τριών ή περισσότερων περιόδων, δίχως να συντρέχει λόγος εγκυμοσύνης, θηλασμού ή κλιμακτηρίου.

 

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους αίτια που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της Αμηνόρροιας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και οργανικές καταστάσεις, όπως η πρόωρη εμμηνόπαυση (P.O.I.).

Πρόωρη εμμηνόπαυση

 

Η εμμηνόπαυση αποτελεί τη χρονική φάση στη ζωή των γυναικών που σηματοδοτεί την οριστική διακοπή της περιόδου. Πρόκειται για μία φυσιολογική διαδικασία που σημειώνεται κατά μέσο όρο μετά την ηλικία των 45 ετών. Παρά ταύτα, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο μία γυναίκα να διανύει τη χρονική περίοδο της εμμηνόπαυσης ακόμη και πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτού του είδους η εμμηνόπαυση αποκαλείται πρόωρη ή πρώιμη και προσβάλλει περίπου 1 στις 100 γυναίκες.

 

Η πρόωρη εμμηνόπαυση (ή πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια) δεν συνδέεται με την ηλικία έναρξης της περιόδου και δεν καθορίζεται από τον αριθμό των γεννήσεων της γυναίκας, κατά τη διάρκεια της ζωής της. Προκύπτει ως επακόλουθο Ορμονικών Ανισορροπιών, οι οποίες, με τη σειρά τους, οδηγούν στην εμφάνιση διαταραχών στην έμμηνο ρύση.

 

Οι Ορμόνες της γυναίκας, με την ύπαρξη ή την ανυπαρξία τους, με την επιθυμητή ή ανεπιθύμητη ποσοτική τους παρουσία, με την ισορροπία ή ανισορροπία τους, είναι αυτές που καθορίζουν εάν θα έχει ομαλή ή ανώμαλη περίοδο.

 

Ενδεχόμενες αιτίες Πρόωρης Εμμηνόπαυσης

 

Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρώιμη εμμηνόπαυση είναι πολλαπλές και διαφορετικές μεταξύ τους.

 

Γενετική προδιάθεση

Η γενετική προδιάθεση ενοχοποιείται σημαντικά για την πρωιμότητα της εμμηνόπαυσης. Συχνά, υπάρχει ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια (μητέρα και αδελφές), δίχως να ανευρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο αίτιο. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ίσως ευθύνεται κάποια γενετική ΄΄εντολή’’, στην οποία οφείλεται η μείωση του συνολικού αριθμού των ωοθυλακίων, που εντοπίζονται στις ωοθήκες, ή η αύξηση του ρυθμού με τον οποίο αυτά καταστρέφονται από τον οργανισμό.

 

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Μία σοβαρή πυελική φλεγμονή, η οποία προκαλείται από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, ενδέχεται να επιφέρει πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

Εγχειρήσεις των ωοθηκών

Επιπλέον, οι επανειλημμένες εγχειρήσεις των ωοθηκών, είτε για την αφαίρεση κύστεων είτε για την εκτομή της ίδιας της ωοθήκης, ευθύνονται για την άμεση διακοπή της περιόδου στις γυναίκες. Μια χειρουργική επέμβαση που προκαλεί ιατρογενή, πρόωρη εμμηνόπαυση αποτελεί η ολική υστερεκτομή με τα εξαρτήματα (ωοθήκες και σάλπιγγες).

 

Σε γενικές γραμμές, κατόπιν της χειρουργικής εκτομής των ωοθηκών, είτε αφαιρεθούν μόνο αυτές είτε μαζί με τη μήτρα και τον τράχηλο, η γυναίκα εισέρχεται στη χρονική φάση της εμμηνόπαυσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ωοθήκες, όπου παράγονται οι ορμόνες, δεν υπάρχουν πλέον.

 

Επεμβάσεις

Πρώιμη εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί ως απόρροια θεραπειών στις οποίες είχε υποβληθεί η γυναίκα στο παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου και η χημειοθεραπεία. Οι επεμβάσεις αυτές προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία των ωοθηκών, οι οποίες θεωρούνται ακτινοευαίσθητα όργανα, και δεν αποκλείεται να επιφέρουν την καταστροφή τους.

 

Ορισμένα φάρμακα

Κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα, όπως αυτά που λαμβάνονται με σκοπό τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού (Tamoxifen), διακόπτουν την περίοδο. Σε ορισμένες γυναίκες χορηγούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα που αποβλέπουν στη μείωση του μεγέθους των ινομυωμάτων.

 

Τα συγκεκριμένα φάρμακα συντελούν στη διακοπή της περιόδου, καθώς η δράση τους  έγκειται στην πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διόγκωση του μεγέθους των ινομυωμάτων.

 

Υποκείμενα νοσήματα

Δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα στην πρωιμότητα της εμμηνόπαυσης, όπως ο Ερυθηματώδης Λύκος. Πρόκειται για μία κατηγορία νοσημάτων όπου παράγονται από τον οργανισμό αντισώματα τα οποία στρέφονται εναντίον των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να προσβληθούν και οι ωοθήκες από την επίθεση αυτή.

 

Κάπνισμα, επιληψία, μειωμένη σωματική άσκηση, παχυσαρκία και χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Επιπλέον λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η πρόωρη διακοπή της περιόδου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την επιληψία, την ελλιπή σωματική δραστηριότητα, την παχυσαρκία και διάφορες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως το σύνδρομο Turner.

Ενδεχόμενες συνέπειες της Πρόωρης Εμμηνόπαυσης

 

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος των γυναικών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Το να βρεθεί μία αρκετά νέα γυναίκα σε εμμηνόπαυση αποτελεί μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Στις γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση εκδηλώνονται όλα εκείνα τα συμπτώματα που ταλανίζουν τις γυναίκες που διανύουν τη χρονική φάση της εμμηνόπαυσης.

 

Όσες εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση στερούνται της προστατευτικής δράσης των οιστρογόνων επί αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί υψηλός κίνδυνος παρουσίας διαφόρων προβλημάτων υγείας.

 

Λόγου χάρη, εντείνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης, εξαιτίας των μειωμένων  επιπέδων οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα, μάλιστα, θωρακίζουν τη γυναίκα από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η Πρώιμη Εμμηνόπαυση επενεργεί καταλυτικά και στη γονιμοποιητική ικανότητα των γυναικών.

Διαγνωστικές μέθοδοι για την Πρόωρη Εμμηνόπαυση

 

Καταρχάς, κρίνεται απαραίτητη προϋπόθεση ο αποκλεισμός του ενδεχομένου εγκυμοσύνης, προτού προβούμε στη διενέργεια οποιασδήποτε άλλης εξέτασης. Εφόσον, λοιπόν, αποκλειστεί η πιθανότητα κύησης, μπορεί να διεξαχθεί η περαιτέρω διαδικασία διαφορικής διάγνωσης της αιτίας της απουσίας περιόδου.

 

Το πρώτο που χρειάζεται, με σκοπό τη διάγνωση της Πρόωρης Εμμηνόπαυσης, είναι μία γυναικολογική εξέταση και ένα διακολπικό υπερηχογράφημα. Επιπλέον, μέσω της απεικόνισης των ωοθηκών, ο εκάστοτε ιατρός μπορεί να πληροφορηθεί επαρκώς για τη  λειτουργική κατάσταση αυτών.

 

Η αξιολόγηση των επιπέδων της ΑΜΗ, μίας ορμόνης που παράγουν τα ωάρια, τα οποία εδράζονται στις ωοθήκες, συνδράμει στην έγκυρη διάγνωση. Ο περιορισμένος αριθμός ωαρίων συνεπάγεται την πτώση των επιπέδων της ΑΜΗ. Επομένως, μέσω της μέτρησης της διαφαίνεται το απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες.

 

Στην επιτυχή έκβαση της διάγνωσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η εκτίμηση των επιπέδων της ορμόνης FSH, χάρη στην οποία παράγονται ωοθυλάκια στις ωοθήκες. Όταν παρατηρείται μείωση ή εξάντληση των αποθεμάτων των ωαρίων, ακολούθως φθίνει ο ρυθμός παραγωγής των οιστρογόνων, με τελικό επακόλουθο την άνοδο των τιμών της FSH. Τα αυξημένα επίπεδα FSH αποτελούν έναν δείκτη που υποδηλώνει πρόωρη εμμηνόπαυση.

 

Έχει μεγάλη σπουδαιότητα και ο αποκλεισμός της ύπαρξης υποκείμενων νοσημάτων, που μπορεί να επιφέρουν ανισορροπίες στον έμμηνο κύκλο, όπως οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Χρειάζεται, επίσης, η λήψη λεπτομερούς οικογενειακού ιστορικού, διότι κορίτσια που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με πρώιμη εμμηνόπαυση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

 

Εξίσου επωφελές μπορεί να αποδειχθεί και το ατομικό ιστορικό, καθώς δεν αποκλείεται να συνυπάρχουν αυτοάνοσα νοσήματα ή να εμπλέκονται προγενέστερες χειρουργικές επεμβάσεις, ακτινοθεραπείες ή χημειοθεραπείες. Αφού οριστικοποιηθεί η διάγνωση, διενεργείται έλεγχος επινεφριδικών αντισωμάτων και καρυότυπος, μέσω του οποίου ανιχνεύονται τυχόν χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της Πρόωρης Εμμηνόπαυσης μέσω Φυσικής Ορμονικής αποκατάστασης

 

Οι δυσμενείς συνέπειες που ενδέχεται να επέλθουν στο καρδιαγγειακό σύστημα και στα οστά, εξαιτίας της παρατεταμένης ανεπάρκειας των οιστρογόνων, καθιστούν απαραίτητη την εφαρμογή άμεσης θεραπευτικής αποκατάστασης του ορμονικού συστήματος των γυναικών με Φυσικές «Βιομιμητικές» ορμόνες.

 

Βάσει του συνόλου των διαγνωστικών ευρημάτων, παρέχεται στη γυναίκα το κατάλληλο εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο, το οποίο καθορίζεται με γνώμονα πολλαπλές παραμέτρους, όπως η ηλικία, η συνολική κατάσταση της υγείας της ασθενούς και η υποκείμενη αιτία του προβλήματος.

 

Με τη χορήγηση των ορμονών αυτών, μπορεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα του έμμηνου κύκλου και να ρυθμιστούν πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» μάλιστα τα βέλτιστα. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν φτάνουν απλώς στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά στα καλύτερα δυνατά.

 

Η ορμονική Αποκατάσταση, συνεπώς, μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας και μάλιστα με απολύτως φυσικό τρόπο. Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών.

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού