Πολύποδες

Ο πολύποδες αποτελούν μία ανωμαλία που εντοπίζεται στην εσωτερική επένδυση (βλεννογόνο) της μήτρας, δηλαδή στο ενδομήτριο. Αναπτύσσονται στο 15-20% των γυναικών, συνηθέστερα μετά το πέρας της ηλικίας των 35 ετών.

 

Διάγνωση των Πολυπόδων και Θεραπεία:

 

  • Ιατρική Ακριβείας
  • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
  • Εξειδικευμένες Εξετάσεις
  • Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας

 

Οι πολύποδες μπορεί να διακρίνονται από μία μεγάλη επίπεδη βάση, ενώ δεν αποκλείεται να σχετίζονται με το ενδομήτριο με μίσχο. Το μέγεθος των μισχωτών πολυπόδων κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και εκατοστά του μέτρου. Όταν ένας πολύποδας είναι μισχωτός κι έχει αυξημένο μέγεθος, εγκυμονεί ο κίνδυνος προεξοχής αυτού στον κόλπο, δια μέσου του τραχηλικού στομίου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδομήτριοι πολύποδες υποδηλώνουν καλοήθεια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Ωστόσο, έχει εκτιμηθεί ότι περίπου στο 0.5% των ενδομήτριων πολυπόδων ενυπάρχουν καρκινικά κύτταρα. Οι πολύποδες εντείνουν, μάλιστα, τον κίνδυνο αποβολών σε γυναίκες που υποβάλλονται σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση – IVF.

 

Αν παρουσιαστούν κοντά στις σάλπιγγες, μπορεί να επιφέρουν δυσχέρειες στη σύλληψη, καθώς οδηγούν σε φραγή του στομίου, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η είσοδος των σπερματοζωαρίων. Γι’ αυτούς τους λόγους, χρήζουν άμεσης ιατρικής διερεύνησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Συμπτώματα Πολυπόδων

 

Οι πολύποδες συνήθως δεν εκδηλώνονται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Εντούτοις, αν παρουσιαστούν συμπτώματα, σε αυτά συγκαταλέγονται κυρίως οι αστάθειες και ανισορροπίες του έμμηνου κύκλου.

 

Μία γυναίκα μπορεί να εμφανίσει υπερβολικά βαριά αιμορραγία, κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) ή ανεξήγητη αιμορραγία στη μέση του κύκλου (μεσοκυκλική αιμορραγία). Επιπλέον, δεν αποκλείεται σε κάποιες γυναίκες να προκληθεί μετεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία.

 

Γενικά, έχει διαπιστωθεί ότι, στο 25-35% των περιπτώσεων, οι πολύποδες συνυπάρχουν με μη ομαλή κολπική αιμορραγία.

Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη Πολυπόδων

 

Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο αίμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη πολυπόδων. Επιπλέον προδιαθεσικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση Πολυπόδων είναι οι ακόλουθοι:

  • Αυξημένη Αρτηριακή πίεση (Υπέρταση)
  • Παχυσαρκία
  • Ιστορικό τραχηλικού πολύποδα
  • Λήψη ή θεραπεία χημικής ορμονικής υποκατάστασης (HRT)
  • Χρήση ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για τη θεραπεία της κακοήθειας του μαστού (Tamoxifen / Nolvadex/Zymoplex/Tamoplex/Puretam) ή τορεμιφένης (Fareston).

Διαγνωστικές μέθοδοι

 

Η διάγνωση των Πολυπόδων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διενέργειας των ακόλουθων διαγνωστικών μεθόδων. Αυτές περιλαμβάνουν το Κολπικό Υπερηχογράφημα, ιδιαίτερα το τρισδιάστατο, την Υστεροσκόπηση, την Υδροσονογραφία, καθώς και τη διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου

Αφαίρεση των Πολυπόδων

 

Η χειρουργική αφαίρεση των Πολυπόδων μπορεί να πραγματοποιηθεί με Υστεροσκόπηση και Πολυπεκτομή. Κατόπιν, διενεργείται ελαφρά διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η θεραπεία ενδεχόμενου Μικροπολυπώδους Ενδομητρίου.

 

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Υστεροσκόπησης, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη απεικόνισης και αφαίρεσης του πολύποδα, μέσω του τραχήλου, χωρίς τομές. Εάν εντοπιστεί ένας διογκωμένος πολύποδας, η κοπή του πραγματοποιείται τμηματικά και η εκτομή του επιτυγχάνεται με τη βοήθεια της Επεμβατικής Υστεροσκόπησης, πάλι μέσω του τραχήλου, δίχως τον κίνδυνο εμφάνισης εξωτερικών τομών.

 

Σπανιότερα, κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια βιοψίας και υστερεκτομής άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο. Αυτό γίνεται σε περιπτώσεις όπου θεωρηθεί από το θεράποντα ιατρό, κατά τη διάρκεια της Υστεροσκόπησης, ότι ο Πολύποδας μπορεί να υποδεικνύει κακοήθεια.

Ορμονική αποκατάσταση με Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες

 

Παρά το γεγονός ότι η Υστεροσκόπηση μεγιστοποιεί τα αποτελέσματα της θεραπείας, η εκ νέου εμφάνιση των ενδομήτριων πολυπόδων αποτελεί ένα αρκετά συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί δισεκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

 

Το βασικότερο όλων έγκειται στην ανίχνευση των βαθύτερων αιτιών που συνέτειναν στην ανάπτυξη των Πολυπόδων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης τους. Έχει διαπιστωθεί ότι πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, παρουσιάζουν ορμονικές ανισορροπίες. Οι ανισορροπίες των ορμονικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσουν ως προάγγελος μίας πλειάδας προβλημάτων, όπως οι Πολύποδες.

 

Η ορμονική Αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας και μάλιστα με απολύτως φυσικό τρόπο. Ο Ιατρός μπορεί να υποδείξει έναν πλήρως φυσικό και εξατομικευμένο τρόπο επαναφοράς της ορμονικής ισορροπίας κάθε οργανισμού, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» ορμονών.

 

Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι και χωρίς τη χορήγηση αντισυλληπτικών ή λοιπών Συνθετικών Ορμονών. Το ενδεχόμενο πρόκλησης παρενεργειών ή εμφάνισης ανεπιθύμητων εξελίξεων εκμηδενίζεται, ενώ ταυτόχρονα παρέχεται αντικαρκινική προστασία, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.

 

Η επιτυχία των συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων έγκειται στην επαναφορά της ισορροπίας των ορμονών και των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» τις βέλτιστες τιμές. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν κυμαίνονται απλώς στα φυσιολογικά, αλλά στα καλύτερα δυνατά επίπεδα, για την άκρως εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού