Τι είναι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCO)
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ορμονικά προβλήματα που επηρεάζει τις γυναίκες γόνιμης ηλικίας, δηλαδή από την εφηβεία και μετά. Έχει εκτιμηθεί ότι προσβάλλει το 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, την ίδια στιγμή που παρατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών με αδιάγνωστο το Σύνδρομο.
Διάγνωση Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCO) και Θεραπεία:
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Στο Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, παρουσιάζονται διάφορα συμπτώματα, προβλήματα, δυσλειτουργίες, ανεπιθύμητες καταστάσεις και κλινικά ευρήματα που αφορούν σε πολλαπλά συστήματα του οργανισμού, όπως το πάγκρεας (αντίσταση στην Ινσουλίνη – διαβήτης), το δέρμα, οι ωοθήκες, κ.ά.
Συγκεκριμένα, στον οργανισμό ατόμων με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (P.C.O.), συντελούνται ορισμένες καταστάσεις που λαμβάνουν τη μορφή «ντόμινο». Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ορμονικές ανισορροπίες, η παχυσαρκία, η ακμή, η τριχοφυΐα και η τριχόπτωση.
Όλα αυτά τα συμπτώματα που προκαλούνται εξηγούνται από το γεγονός ότι το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ένα σύνδρομο, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται. Όπως σε όλα τα σύνδρομα, έτσι και στην περίπτωση αυτή, προσβάλλονται περισσότερα του ενός οργάνου ή συστήματα του οργανισμού, σε αντίθεση με κάποιο νόσημα, το οποίο είναι ένα και αναφέρεται στην πάθηση ενός μόνο οργάνου ή συστήματος.
Το καλό είναι ότι για τα περισσότερα νοσήματα και σύνδρομα υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και μεταβολικές διαταραχές
Σύμφωνα με έρευνες ετών, έχει παρατηρηθεί ότι στο 40% έως 70% των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, παράγεται περισσότερη ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν, με τη σειρά τους, στην αύξηση της παραγωγής ανδρογόνων από τις ωοθήκες, με αποτέλεσμα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος.
Επιπλέον, οι περισσότερες ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σωματικό τους βάρος. Η αύξηση του βάρους, που μπορεί να εξελιχθεί σε παχυσαρκία, καθώς κι η αδυναμία απώλειας κιλών, παρά την αύξηση της σωματικής άσκησης ή την οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή, αποτελεί ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Το πλεονάζον σωματικό βάρος, μάλιστα, εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην κοιλιά.
Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και διαταραχές περιόδου
Δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις ορμονικές ανεπάρκειες και ανισορροπίες που προκαλούνται, εξαιτίας του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών, ενδέχεται να εκδηλωθούν με τη μορφή διαταραχών στην περίοδο.
Σε ορισμένες γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών ωοθηκών, η περίοδος καθυστερεί (αραιομηνόρροια), σε κάποιες άλλες εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με το φυσιολογικό (συχνομηνόρροια), ενώ άλλες δεν αποκλείεται να μην παρουσιάζουν καθόλου περίοδο (αμηνόρροια).
Επιπλέον συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Ορισμένα πρόσθετα συμπτώματα και προβλήματα υγείας που συνδέονται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι τα εξής:
- Ακμή και λιπαρότητα στο δέρμα
- Τριχόπτωση
- Αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου
- Κηλίδες, πανάδες ή/και μέλασμα
- Δασυτριχισμός
- Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος
- Υπογονιμότητα
- Έντονο άγχος
- Υπερπλασία ενδομητρίου, πολύποδες ενδομητρίου και ενδοτραχήλου
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
- Υψηλή χοληστερίνη και αρτηριακή υπέρταση
- Άπνοια ύπνου
- Πόνος στην κοιλιά
Αίτια του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί ένα νόσημα αδιευκρίνιστης και πολλαπλούς αιτιολογίας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαταραχών και πρόκειται για το πιο αμφιλεγόμενο θέμα της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας. Εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός του ως «σύνδρομο».
Ενοχοποιούνται, βέβαια, κληρονομικοί παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, πάσχουσες από Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχουν συχνά κληρονομική προδιάθεση από μητέρα ή αδερφή που εμφανίζουν το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ο κίνδυνος από μητέρα ασθενή είναι κατά 35% μεγαλύτερος, ενώ από αδελφή κατά 40%. Παρά ταύτα, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, για να είμαστε πλήρως βέβαιοι για τη σημασία της κληρονομικής προδιάθεσης.
Οι Κλασικές θεραπείες του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών με φάρμακα
Στις κλασικές και ευρέως διαδεδομένες θεραπευτικές αγωγές που εφαρμόζονται έως σήμερα περιλαμβάνεται η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων. Επίσης, διενεργούνται επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, εξαιτίας του υψηλού μεταβολισμού του ήπατος, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους της θεραπείας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να εγκριθεί η συνδυαζόμενη λήψη αντισυλληπτικών με αντιανδρογόνα ή να πραγματοποιηθεί καυτηριασμός των ωοθηκών.
Οι συγκεκριμένες θεραπευτικές μέθοδοι, πέραν του ότι επιβαρύνουν τον οργανισμό της ασθενούς, εξαιτίας της μακρόχρονης λήψης συνθετικών χημικών ουσιών, είναι αρκετά δαπανηρές. Δεν παρέχουν μία ουσιαστική και οριστική λύση στο πρόβλημα, διότι αντιμετωπίζουν συμπτωματικά τη νόσο και όχι αιτιολογικά. Έτσι, οι ασθενείς εξακολουθούν να βιώνουν σωματικές διαταραχές και να επιβαρύνονται ψυχικά, ενώ ταυτόχρονα ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών, εξαιτίας της λήψης φαρμακευτικών ουσιών.
Η Αιτιολογική θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών
Το κλειδί για την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών έγκειται στην εξάλειψη των αιτιών που οδήγησαν στην εμφάνιση του προβλήματος. Μέσα από τη διεξαγωγή εξετάσεων σε κυτταρικό επίπεδο, την καταγραφή απεικονιστικών ευρημάτων μέσω διακολπικού υπερηχογραφικού ελέγχου υψηλής ευκρίνειας, καθώς και με τη βοήθεια λεπτομερών ατομικών και ιατρικών ιστορικών, μπορούν να διαμορφωθούν τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα, με σκοπό τη βιοχημική επαναφορά του μηχανισμού του γυναικείου σώματος, με απόλυτα φυσικό τρόπο(Ιατρική Ακριβείας).
Ο Οργανισμός δεν ταλαιπωρείται με γενικευμένα και χρονοβόρα θεραπευτικά σχήματα, καθώς οι θεραπείες που διαμορφώνονται εξατομικεύονται ανάλογα με την περίπτωση. Χορηγούνται Φυσικές (Βιομιμητικές) ορμόνες, οι οποίες αποτελούν ένα βασικό όπλο στη στρατηγική για την αντιμετώπιση του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Αυτού του είδους τα θεραπευτικά σχήματα ενδείκνυνται για εκείνες τις γυναίκες που δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να λάβουν φαρμακευτικές χημικές ουσίες, καθώς και για όσες σχεδιάζουν να μείνουν άμεσα έγκυες.
Από το πρώτο κιόλας τρίμηνο, αρχίζουν να γίνονται εμφανείς σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη διάθεση, στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Μέσα σε χρονικό διάστημα 6 έως 9 μηνών, αποκαθίσταται η σταθερότητα της περιόδου και της ωορρηξίας. Η ασθενής, λοιπόν, μπορεί να μείνει έγκυος, όποτε θελήσει. Σταδιακά, μάλιστα, επανέρχεται η σωστή λειτουργία του μεταβολισμού και αποκαθίσταται το βάρος στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον, εξαλείφεται το άγχος και αίρονται τυχόν υποκείμενα νοσήματα που εντείνουν το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών.
Τα εξατομικευμένα αυτά θεραπευτικά πρωτόκολλα, λόγω του ότι δεν εγκυμονούν κινδύνους παρενεργειών και λοιπών ανεπιθύμητων καταστάσεων, όπως είναι η πνευμονική εμβολή, η μαστοδυνία, οι ευρυαγγείες και πολλά ακόμη, μπορούν να χορηγηθούν ακόμη και σε ασθενείς ηλικίας 15 ετών, χωρίς καμία αντένδειξη.