Παρενέργειες Συνθετικών Ορμονών

Οι Σοβαρές Παρενέργειες των Συνθετικών Οιστρογόνων

1.Υπερπλασία Ενδομητρίου και Καρκίνος Ενδομητρίου

Ήδη από το 1961, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα περιστατικά γυναικών που ανέπτυξαν Καρκίνο Ενδομητρίου, μετά τη χορήγηση Συνθετικών Οιστρογόνων, μόνων τους.

Το 1975, πολλές πλέον τεκμηριωμένες μελέτες, απέδειξαν την ξεκάθαρη υπαιτιότητα των ‘’θεραπευτικά’’ χορηγούμενων Οιστρογόνων, στην ανάπτυξη Υπερπλασίας Ενδομητρίου και Καρκίνου Ενδομητρίου.

Αργότερα, άρχισε η επιστημονική κοινότητα, να καταλαβαίνει τον πολύτιμο ρόλο της Προγεστερόνης, για την εξισορρόπηση της δράσης των Οιστρογόνων όταν αυτά χορηγούνται μόνα τους.

Έτσι, τη δεκαετία του 1990 και 2000, πολλές μελέτες υποστήριξαν πλέον, ότι η χορήγηση συνδιασμού Οιστρογόνων και Προγεστερόνης, εξαφανίζει τον κίνδυνο Υπερπλασίας και Καρκίνου Ενδομητρίου στις γυναίκες.

Επίσης υποστηρίχθηκε, ότι η χορήγηση Προγεστερινοειδών  μετατρέπει το Υπερπλαστικό ενδομήτριο, σε φυσιολογικό είτε η Υπερπλασία του Ενδομητρίου προέκυψε αυτόματα, είτε μετά τη χορήγηση Συνθετικών Οιστρογόνων.

Τέλος, έγινε κατανοητό ότι χορήγηση Προγεστερινοειδούς για 10 με 14 ημέρες, ανά κύκλο θεραπείας με Συνθετικά οιστρογόνα, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία στις γυναίκες.

Η Ιατρική Κοινότητα, πάντοτε προσπαθούσε και προσπαθεί να βρει τις βέλτιστες λύσεις. Χρησιμοποίησε όμως και χρησιμοποιεί, αντί για φυσικά Οιστρογόνα, Συνθετικά και Οιστρογονοειδή. Αντί για Φυσική Προγεστερόνη,  Προγεστερινοειδή, Προγεσταγόνα και Προγεστίνες, ό,τι  δηλαδή παρήγαγαν και προωθούσαν, και εξακολουθούν να κάνουν, οι παγκόσμιες Φαρμακοβιομηχανίες.

 

2. Καρκίνος του Μαστού (Ca μαστού)

Χιλιάδες μελέτες απέδειξαν για τον παγκόσμιο νούμερο ένα φονιά των γυναικών, τον Καρκίνο του Μαστού, ότι επάγεται και αναπτύσσεται επί Οιστρογονοκυριαρχίας (EstrogenDomination).

Όπως έχετε ήδη καταλάβει, είναι αναμενόμενο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά για να το καταλάβετε.

 • Ο Μαστός, είναι από τα κύρια όργανα, που έχουν Ορμονικούς Υποδοχείς Οιστρογόνων.
 • Όταν τα Οιστρογόνα πηγαίνουν και δεσμεύονται στους μαστούς ασκούν τη δράση τους. Ποιά είπαμε ότι είναι; Αυξητική, διεγερτική, πολλαπλασιαστική, Μιτωτική.
 • Όταν αυτή τη δράση, την έχουν τα Φυσικά Οιστρογόνα της γυναίκας, έτσι και αλλιώς, φανταστείτε τι γίνεται με τα Συνθετικά Οιστρογόνα, που έχουν 20πλάσια δράση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (W.H.O.) στη σελίδα του, το 2017 πλέον, ανασκοπεί στους παράγοντες που αυξάνουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, όλες εκείνες τις καταστάσεις, όπου ο οργανισμός της γυναίκας, είναι εκτεθειμένος μόνο σε δράση Οιστρογόνων, χωρίς την προστασία της Προγεστερόνης (Οιστρογονοκυριαρχία).

Συγκεκριμένα ο W.H.O. αναφέρει:

<<Αναπαραγωγικοί παράγοντες που σχετίζονται, με μακροχρόνια έκθεση των γυναικών, ακόμη και στα δικά τους τα ενδογενή φυσικά οιστρογόνα, όπως η Πρώιμη Εμμηναρχή, η Καθυστερημένη Εμμηνόπαυση, η χαμηλή γεννητικότητα, η πρώτη εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των τριάντα (30) ετών. Ανήκαν στους σημαντικότερους παράγοντες επικινδυνότητας για ανάπτυξη Καρκίνου Μαστού>>.

<<Οι εξωγενείς Ορμόνες, αλλοοιστρογόνα, ξενοοιστρογόνα, επίσης αυξάνουν επιπλέον τον κίνδυνο για Καρκίνο Μαστού. Οι γυναίκες επιπλέον που λαμβάνουν Αντισυλληπτικά Δισκία και αυτές που χρησιμοποιούν χημική Θ.Ο.Υ. έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης Ca μαστού, από αυτές που δεν λαμβάνουν. Ο μητρικός θηλασμός, προστατεύει από τον Καρκίνο του Μαστού. (IARC, 2008, Laceyetal 2009) >>.

Βέβαια, όπως και ο W.H.O. αναφέρει, υπάρχει πληθώρα παραγόντων, που αύξαναν την επικινδυνότητα για ανάπτυξη Ca μαστού.

Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Το κληρονομικό Ιστορικό στα θήλεα άτομο της οικογένειας που αυξάνει 2 με 3 φορές τον κίνδυνο.
 • Ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1, BRCA2 και Ρ53. Ωστόσο, αυτές οι μεταλλάξεις είναι σπάνιες και μετρούνται σε μικρό ποσοστό, στο σύνολο των καρκίνων μαστού.
 • Όπως υπολογίστηκε εκτενώς από τους Danaeietal. το 2005, το 21% των συνολικών παγκοσμίως θανάτων από Ca μαστού, αποδίδεται στη χρήση αλκοόλ (ποτών), στα περιττά κιλά, στην παχυσαρκία και στην έλλειψη φυσικής άσκησης.

Συμπεράσματα:

 • Ο Καρκίνος (Ca)Μαστού, αυξάνεται, όταν τα Οιστρογόνα της Γυναίκας δρουν μόνα τους.
 • Φυσικά, κάθε συνθετικό, χημικό, εξωγενές Οιστρογόνο, Ξενοοιστρογόνο ή Οιστρογνοειδές, είτε αυτό βρίσκεται σε Αντισυλληπτικά Χάπια, είτε στις συνθετικές Θ.Ο.Υ (HRT), είτε σε τροφές, μπουκάλια ή πλαστικά, πολλές φορές περισσότερο από τα Φυσικά Οιστρογόνα, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης Καρκίνου (Ca)Μαστού.
 • Όλες οι καταστάσεις στη ζωή της Γυναίκας, όπου αυτή θα βρεθεί σε ορμονική Ανισορροπία, μεταξύ Οιστρογόνων και Προγεστερόνης της, με τα Οιστρογόνα να υπερτερούν, χωρίς να υπάρχει Προγεστερόνη, είναι επικίνδυνες για ανάπτυξη Καρκίνου Μαστού.
 • Έχουμε ήδη τονίσει, ότι για να παραχθεί Προγεστερόνη, πρέπει τα Οιστρογόνα στον οργανισμό της γυναίκας να γίνουν μέγιστα, πολύ αυξημένα για 2 ημέρες στον κύκλο της, ώστε να συμβεί Ωοθυλακιορρηξία και να παραχθεί Προγεστερόνη, ώστε να ρυθμίσει τη δράση Οιστρογόνων.Επομένως, κάθε φάση Ανωοθυλακιορρηκτικών κύκλων στη ζωή της γυναίκας, όπως συμβαίνει μετά τα 30 με 35 της χρόνια, την οδηγεί σε αθροιστικό κίνδυνο ανάπτυξης κακοηθειών. Και δεν φταίνε τα Οιστρογόνα για την Οιστρογονοκυριαρχία (EstrogenDomination). Φταίει αντίθετα, η αδυναμία επίτευξης μέγιστων τιμών τους για να μπορέσει να παραχθεί η Καρκινοπροστατευτική Προγεστερόνη.
 • Τέλος, εάν είχαμε λύσει το πρόβλημα στη ρίζα του, δεν θα ήταν ο Καρκίνος του Μαστού επί 75 χρόνια τώρα, σταθερά ο πρώτος Καρκίνος – Φονέας γυναικών! Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.

 

3. Ηπατικές Παρενέργειες

Τα Συνθετικά Οιστρογόνα όπως αναφέραμε, όταν χορηγούνται από το στόμα, απορροφούνται από το γαστρεντερικό σύστημα και φτάνουν με την πυλαία κυκλοφορία, στο Ήπαρ. Μετά αυτή την ‘’Πρώτη Δίοδο’’, προσκαλούν σοβαρές αλλαγές στις φυσιολογικές μεταβολικές λειτουργίες του ήπατος. Οι τρανσαμινάσες και όλες οι ηπατικές πρωτεΐνες, αυξάνονται και παράλληλα αποδιοργανώνεται και τροποποιείται η παραγωγή απαραίτητων πρωτεϊνών (SHBG, TBG, κτλ.).

Όχι απλά επιβαρύνεται τοπικά το Ήπαρ, αλλά ως το κύριο μεταβολικό – βιοχημικό εργαστήριο του Οργανισμού που είναι, παράγει λάθος προϊόντα και οδηγεί σε έναρξη επιπλέον παρενεργειών. Έτσι εμφανίζονται Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης (Υπέρταση), Αύξηση της πηκτικότητας του αίματος, θρομβοεμβολικά επεισόδια, παθήσεις των Χοληφόρων και της Χοληδόχου κύστεως.

Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης (Υπέρταση)

Τα Συνθετικά Οιστρογόνα, αυξάνουν την ηπατική σύνθεση του «υποστρώματος της ρετίνης» με επακόλουθη αύξηση της Αγγειοτενσίνης και της Αλδοστερόνης. Ο μηχανισμός αυτός, οδηγεί στην Υπέρταση.

Αύξηση της πηκτικότητας – Θρομβοεμβολικά Επεισόδια –  Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Τα Συνθετικά Οιστρογόνα αυξάνουν το Ινωδογόνο, τους Παράγοντες Πηκτικότητας VII, IX, X και XII, ελαττώνουν την Αντιθρομβίνη ΙΙΙ, καθώς και το χρόνο Προθρομβίνης. Κατά αυτό τον τρόπο, δημιουργούν ένα περιβάλλον κατάλληλο για θρομβοεμβολικά επεισόδια και Καρδιαγγειακά Νοσήματα, καθώς υα Συνθετικά Οιστρογόνα, διαταράσσουν και τον ηπατικό μεταβολισμό των λιπιδίων.

Διαταραχές στα Χοληφόρα και τη Χοληδόχο κύστη

Οι Θ.Ο.Υ. με Συνθετικά Οιστρογόνα, τροποποιούν στο Ήπαρ τη δέσμευση Χοληστερίνης και το μεταβολισμό των λιπιδίων. Η αύξηση της Χοληστερίνης (Υπερχοληστερολαιμία) που προκαλούν, οδηγεί συχνά στη δημιουργία λίθων στη χοληδόχο κύστη (χολόλιθοι) και δυσλειτουργία στην απέκκριση της χολής, για σωστή πέψη των τροφών.

 

4. Πολλαπλές λοιπές παρενέργειες

Σε κυτταρικό επίπεδο και σε κάθε ιστό, οι παρενέργειες από τη χορήγηση συνθετικών οιστρογόνων στα πλαίσια Θ.Ο.Υ. (Θεραπειών Ορμονικής Υποκατάστασης) στις γυναίκες, είναι αναρίθμητες. Αυξάνουν όλους τους δείκτες Χρόνιων Φλεγμονών στον Οργανισμό, καταναλώνουν ακατάπαυστα κυτταρική ενέργεια, επάγουν οξειδώσεις. Ουσιαστικά, όλες οι Συνθετικές Θ.Ο.Υ. επιταχύνουν τη διαδικασία της Γήρανσης του οργανισμού.

Γιατί γνωρίζουμε πλέον ότι η Γήρανση του Οργανισμού, είναι άθροισμα 4 παραγόντων:

 • Χρόνιες Φλεγμονές
 • Οξείδωση
 • Μεθυλίωση
 • Γλυκοζυλίωση

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Kyriakos Tigkas

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού