Οιστρογόνα

Είναι άραγε τα Οιστρογόνα, τα «κακά παιδιά»; Είναι τα Οιστρογόνα οι διεγέρτες των Καρκίνων;

Δυστυχώς, η ειρωνεία είναι ότι οι υποθέσεις για τη δράση των Oιστρογόνων, προκύπτουν από τις εργαστηριακές αποδείξεις ότι στα πειράματα, δρουν ως Παράγοντες Ανάπτυξης (GrowthFactors – GFs). Στο σώμα μας όμως, αυτή η δράση και συμπεριφορά, αποτελεί το μισό της εξίσωσης.

Πολλοί Αυξητικοί Παράγοντες (GrowthFactors – GFs) υπάρχουν στο σώμα μας. Από μόνοι τους όμως, δε μπορούν να αναπτύξουν Kαρκίνο.

Η Ινσουλίνη για παράδειγμα, είναι ένας από τους ισχυρότερους Αυξητικούς Παράγοντες (GFs) στη Γη. Η Ινσουλίνη χορηγείται με ένεση ή με αντλία, ως Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, λόγω της ανεπάρκειας του Παγκρέατός τους να την παράγουν.

Στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 τώρα, τα β-κύτταρα του Παγκρέατος αντίθετα, παράγουν αρχικά, πολύ μεγάλες ποσότητες Ινσουλίνης, μέχρι που οι ορμονικοί υποδοχείς ινσουλίνης στα κύτταρα των οργάνων του σώματος, γίνονται τελικά, μη λειτουργικοί. Αυτή η υπερπαραγωγή Ινσουλίνης στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, αυξάνει την πιθανότητά τους για Καρκίνο Μαστού στις γυναίκες και Καρκίνο Προστάτη στους άντρες. Σε καμιά περίπτωση όμως, δεν παύουμε να χορηγούμε Ινσουλίνη στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, επειδή η ίδια ορμόνη στους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, φαίνεται να επάγει καρκίνους.

 

Στην περίπτωση των Οιστρογόνων λοιπόν, για να το ξεκαθαρίσουμε, συμβαίνουν τα εξής :

  1. Όλα εξαρτώνται, από την ποσότητα των κυκλοφορούντων Οιστρογόνων στο σώμα της γυναίκας, σχετικά με το τι θα συμβεί (δοσοεξαρτώμενη ανταπόκριση – απάντηση από τον οργανισμό μας) και
  2. Υποχρεωτικά, για να δράσουν τα Οιστρογόνα ανεξέλεγκτα, σε τέτοιο βαθμό, που να οδηγήσουν στην ανάπτυξη Καρκίνου, θα πρέπει, για πολλά χρόνια, να μην υπάρχει η Εξισορροπήτρια Ορμόνη τους. Και αυτή είναι η Προγεστερόνη.

 

Συμπέρασμα

Επομένως, η πραγματική αιτία για να αναπτυχθεί Καρκίνος Μαστού, Ενδομητρίου ή Ωοθηκών, είναι η ανυπαρξία Προγεστερόνης ταυτόχρονα με υψηλά Οιστρογόνα και όχι τα Οιστρογόνα από μόνα τους, όπως χαρακτηριστικά βλέπουμε και στο ανωτέρω διάγραμμα. Η επικίνδυνη περίοδος της ζωής της γυναίκας (RiskPeriod) που αναπτύσσονται αυτοί οι Καρκίνοι, από τα 35 της χρόνια μέχρι τα 60 περίπου, είναι η περίοδος της Οιστρογονοκυριαρχίας (EstrogenDominationPeriod) λόγω της πολύ μεγαλύτερης πτώσης της Προγεστερόνης της γυναίκας, που οφείλεται στη μη επίτευξη μέγιστων τιμών Οιστρογόνων.

 

Για να είστε πάντα καλά.

 

Kyriakos Tigkas

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού