Κύηση

Η απόφαση για ένα ζευγάρι να αποκτήσει παιδί αποτελεί μία από τις πιο όμορφες στιγμές στην κοινή τους διαβίωση. Κάποια ζευγάρια όμως καταβάλλουν λίγο περισσότερη προσπάθεια για την επίτευξη της πολυπόθητης κύησης και ενδέχεται να χρειαστούν την καθοδήγηση κάποιου ειδικού.

 

Πρόκειται για ζευγάρια που εμφανίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και συχνά καταφεύγουν σε τεχνητές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και όχι σε φυσική σύλληψη, δίχως να συνυπολογίζουν τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς και στο ίδιο το ζευγάρι.

Ο ρόλος των Ορμονών στην επίτευξη εγκυμοσύνης

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ευθύνη για τα ζητήματα Υπογονιμότητας μετατοπίζεται στο σύγχρονο αγχωτικό τρόπο ζωής, στην τοξικότητα του περιβάλλοντος, καθώς και σε λοιπούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Εντούτοις, δεν αποδίδεται η δέουσα σημασία στη φυσιολογική ορμονική πτώση που υφίσταται ο ανθρώπινος οργανισμός.

 

Ήδη από την ηλικία των 25 ετών, παρατηρείται σταδιακά μείωση των επιπέδων των ορμονών. Πρόκειται για μία κατάσταση που συμβαίνει φυσιολογικά στο σώμα μας, με την πάροδο των ετών. Παρά ταύτα, σε μερικά άτομα, οι ορμονικές ανισορροπίες που προκαλούνται υπερβαίνουν τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαταραχών στη συνολική υγεία των ατόμων σε πολλαπλά επίπεδα.

Οι δράσεις και λειτουργίες των Ορμονών

 

Η κορτιζόλη, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη, η αδρεναλίνη και η ινσουλίνη είναι ορμόνες, οι οποίες εκκρίνονται από διάφορους αδένες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, καθώς καθορίζουν πολλές πτυχές της υγείας μας. Επιδρούν στη λειτουργία κυττάρων, ιστών και οργάνων και επηρεάζουν την έμμηνο ρύση, καθώς και την ικανότητα ωορρηξίας του γυναικείου οργανισμού.

 

Οιστρογόνα

 

Τα οιστρογόνα εκκρίνονται με αυξομειώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του γεννητικού κύκλου της γυναίκας. Η πιο γόνιμη φάση της γυναίκας ταυτίζεται με τη μεσοκυκλική αιχμή των οιστρογόνων της, κάτι που συνεπάγεται τον μείζονα ρόλο των οιστρογόνων στην επίτευξη κύησης.

 

Προγεστερόνη

 

Η προγεστερόνη, μια εξίσου ζωτικής σημασίας φυλετική ορμόνη, συντείνει στην κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου, ούτως ώστε να εμφυτευτεί επιτυχώς το ζυγωτό (γονιμοποιημένο ωάριο). Όταν η προγεστερόνη κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, η γυναίκα εμφανίζει αστάθειες στον έμμηνο κύκλο της.

 

Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις καθίσταται αδύνατη η επίτευξη ωορρηξίας. Οι διαταραχές στην περίοδο και η ελλιπής ωορρηξία φθίνουν δραματικά τις πιθανότητες σύλληψης, επενεργώντας στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Τα διεθνή ποσοστά των αιτιών της Υπογονιμότητας

 

Βάσει των διεθνών ποσοστών των αιτιών της γυναικείας Υπογονιμότητας, καθίσταται πασιφανής η μέγιστη βαρύτητα και συμμετοχή της Ορμονικής Ανισορροπίας στη γυναικεία Υπογονιμότητα, για την οποία ευθύνονται Ορμονικά αίτια και δυσλειτουργίες σε ποσοστό άνω του 70%-80%.

 

Το 25% των αιτιών της γυναικείας Υπογονιμότητας οφείλεται στην ανεπαρκή ή ελλιπή λειτουργία των ωοθηκών, το 35% των περιπτώσεων αποδίδεται στην Ενδομητρίωση και μόλις το 10% των περιστατικών γυναικείας Υπογονιμότητας οφείλεται σε Ενδοκρινοπάθειες, Σακχαρώδη Διαβήτη και Ανοσολογικές διαταραχές.

Οι στρατηγικές και μέθοδοι για την επίτευξη Φυσικής Σύλληψης

 

Η ανίχνευση της οποιασδήποτε Ορμονικής Ανισορροπίας και η στοχευμένη αποκατάσταση της είναι ζητήματα που θα πρέπει να αποτελούν το βασικό άξονα για την πραγμάτωση του σκοπού μας, ο οποίος έγκειται στην επίτευξη φυσικής κύησης. Η επαναφορά της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος είναι σημαντικό να προηγείται από κάθε άλλη Ιατρική πρακτική που αποβλέπει στην επίτευξη της εγκυμοσύνης.

 

Το κύριο μέλημα μας, λοιπόν, είναι τα βήματα και ο στρατηγικές που χρειάζεται να εφαρμόσουμε, με απώτερο σκοπό την οριστική επαναφορά της γονιμοποιητικής ικανότητας των γυναικών, σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα.

 

Επομένως, κρίνεται επιτακτική και αναγκαία προϋπόθεση η διόρθωση οποιωνδήποτε παρεκκλίσεων από τις βέλτιστες τιμές του οργανισμού σε κάθε βιοχημικό του επίπεδο, όπως είναι οι ορμόνες μας.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα που συντείνουν στην επίτευξη κύησης

 

Η επαναφορά των Ορμονικών επιπέδων στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα μπορεί να καταστήσει, πλέον, τη σύλληψη εφικτή και είναι δυνατόν να επιτευχθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο. Οι θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες αποτελούν ένα αποτελεσματικό εφόδιο της Σύγχρονης Ιατρικής, που βοηθάει στην πραγμάτωση του στόχου αυτού.

 

Απευθύνονται και δρουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα σε γυναίκες κάθε ηλικίας των οποίων τα Ορμονικά επίπεδα βρίσκονται σε Ανισορροπία, με αποτέλεσμα να διατρέχουν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών προβλημάτων υγείας. Ένα εξ’ αυτών μπορεί να είναι η Υπογονιμότητα.

 

Πρόκειται για Ορμόνες που δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε, καθώς έχουν ακριβώς την ίδια χημική σύσταση και μοριακή δομή με αυτές που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.

 

Μέσω της θεραπείας Ορμονικής αποκατάστασης με (Φυσικές) Βιομιμητικές ορμόνες, ομαλοποιείται η έμμηνος ρύση και αποκαθίσταται η διαδικασία της ωορρηξίας. Το ωάριο, πλέον, είναι σε θέση να απελευθερωθεί και να γονιμοποιηθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο.

 

Έχουν παρατηρηθεί περιστατικά στα οποία ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να έχουν αντιμετωπιστεί. Έτσι, μειώνεται και το κόστος που ξοδεύεται σε ανούσιες και επαναλαμβανόμενες θεραπείες Υπογονιμότητας, οι οποίες δε φαίνεται να παρέχουν μία οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Καλό θα είναι, δε, προτού ξεκινήσουν οι προσπάθειες τεκνοποίησης, να διενεργούνται πρωτίστως οι απαραίτητες, ειδικές εξετάσεις. Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εκπονούνται εξατομικεύονται με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

 

Σε περίπτωση που παρατηρηθούν προβλήματα γονιμότητας, συνιστάται ταυτόχρονα με το γυναικείο παράγοντα, στον οποίο οφείλεται το 49,5% των περιπτώσεων Υπογονιμότητας, να διενεργηθεί έλεγχος και του ανδρικού παράγοντα, ο οποίος ευθύνεται για το 50,5% των περιπτώσεων δυσχερειών ως προς την επίτευξη κύησης.

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού