Ινομυώματα

Τι είναι τα Ινομυώματα μήτρας

 

Τα Ινομυώματα ή «Λειομυώματα» αποτελούν καλοήθεις όγκους της μήτρας, αμιγώς Οιστρογονοεξαρτώμενους, που αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας από τις λείες μυϊκές της ίνες.

 

Το σχήμα, το μέγεθος και η τοποθεσία τους ποικίλλουν (υπορογόνια, τοιχωματικά και υποβλεννογόνια ινομυώματα).

 

Παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζονται κατά κόρον χειρουργικά, μπορούν, πλέον, με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους να εξαλειφθούν, χωρίς χειρουργείο.

 

Μη Επεμβατική Θεραπεία Ινομυωμάτων

 

 • Χωρίς ανάγκη Χειρουργικής Αντιμετώπισης
 • Χωρίς χημικό ευνουχισμό (χωρίς προκλητή Φαρμακευτική Εμμηνόπαυση)
 • Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
 • Με Εξατομικευμένα Πρωτόκολλα Θεραπείας

Πώς δημιουργούνται τα Ινομυώματα μήτρας

 

Τα Ινομυώματα αναπτύσσονται, όταν υπάρχει περίσσεια Οιστρογόνων στο γυναικείο οργανισμό, χωρίς αυτά τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων να αντιρροπίζονται και να εξισορροπούνται από ανάλογα επίπεδα Προγεστερόνης. Αυτή εξισορροπεί την έντονη δράση των οιστρογόνων, σε διάφορα όργανα της γυναίκας, ώστε να μη δημιουργούν, λειτουργώντας μόνα τους, καλοήθεις αρχικά βλάβες, όπως τα Ινομυώματα στη μήτρα και αργότερα κακοήθεις.

Ινομυώματα μήτρας – Συμπτώματα και Επιπτώσεις

 

Όταν διογκωθεί το μέγεθος του Ινομυώματος ή σε περίπτωση που το σημείο στο οποίο εντοπίζεται διαταράσσει τη λειτουργικότητα της μήτρας (υποβλεννογόνια), τότε η γυναίκα αρχίζει να ταλαιπωρείται από μία πλειάδα συμπτωμάτων, στα οποία συνήθως περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

 

 • Διαταραχές περιόδου. Η περίοδος μπορεί να εμφανιστεί πριν από την 21η ημέρα του κύκλου (συχνομηνόρροια) ή να διαρκεί περισσότερο από 7 μέρες (πολυμηνόρροια). Οι περίοδοι είναι ασυνήθιστα βαριές και με αυξημένη ροή αίματος (μηνορραγία). Ενίοτε η γυναίκα μπορεί να υποφέρει από πόνο (δυσμηνόρροια), ναυτία, εμετό, κράμπες ή αιμορραγία. Οι τόσο βαριές περίοδοι δεν αποκλείεται να προκαλέσουν αναιμία σε κάποιες γυναίκες, λόγω της αυξημένης αιμορραγίας. Πολλές γυναίκες με υποβλεννογόνια ινομυώματα αιμορραγούν σε τέτοιο βαθμό, που ενδέχεται να χρειαστούν μετάγγιση αίματος ή σιδήρου.
 • Φούσκωμα. Κάποιες γυναίκες έχουν φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς. Μάλιστα, αν τα Ινομυώματα διογκωθούν, μπορεί να επιφέρουν ακόμα και δύσπνοια ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Πόνος στην πύελο, τα πόδια και τη μέση. Όταν τα Ινομυώματα εντοπίζονται εντός της μήτρας, οι γυναίκες αισθάνονται πόνο και πίεση στην περιοχή της πυέλου. Αν τα Ινομυώματα βρίσκονται προς τα πίσω, μπορεί να επέλθει πόνος χαμηλά στην πλάτη ή και στα πόδια. Κάποιες γυναίκες δυσκολεύονται να περπατήσουν, εξαιτίας του έντονου πόνου.
 • Επιπλοκές στην κύηση. Οι εγκυμονούσες με Ινομυώματα μπορεί να εμφανίσουν αυτόματες αποβολές, πρόωρο τοκετό ή/και της ρήξη μήτρας.
 • Εξαιτίας των Ινομυωμάτων, περίπου στο 5-10% των περιπτώσεων, μπορεί να προκληθεί Υπογονιμότητα.
 • Συχνοουρία, δυσκολία στην ούρηση ή / και δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες με Ινομυώματα αισθάνονται ανάγκη για συχνή ούρηση και ταυτόχρονα δυσκολεύονται στην ούρηση. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκεί στο έντερο το Ινομύωμα. Μάλιστα, όταν αυτό εντοπίζεται στο πίσω μέρος της μήτρας, πιέζεται το ορθό. Έτσι, περιορίζονται οι κινήσεις του εντέρου, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υποφέρει από δυσκοιλιότητα.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία). Αν το Ινομύωμα εντοπίζεται χαμηλά στον κόλπο, δεν αποκλείεται η γυναίκα να βιώνει πόνους, κατά τη διάρκεια του σεξ.

Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης

 

Έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιο είδος μετάλλαξης ενός μεμονωμένου μυϊκού κυττάρου του ιστού της μήτρας. Επιπλέον προδιαθεσικοί παράγοντες θεωρούνται οι ακόλουθοι:

 

 • Η Κληρονομική προδιάθεση και η Εθνικότητα (τα Ινομυώματα αναπτύσσονται συχνότερα σε γυναίκες της μαύρης φυλής)
 • Η πρόωρη εμμηναρχή και τα υψηλά επίπεδα Οιστρογόνων κάθε μορφής, είδους και προέλευσης. Γι’ αυτό, οι γυναίκες που διανύουν τη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο δημιουργίας Ινομυωμάτων, λόγω των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων.
 • Η αύξηση λιπώδους ιστού του σώματος, τα περιττά κιλά και η υπερβολική πρόσληψη κόκκινου κρέατος.
 • Η Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης

Οι μέχρι σήμερα μέθοδοι για την αντιμετώπιση των Ινομυωμάτων

 

Οι έως τώρα ιατρικές μέθοδοι θεραπειών για τα Ινομυώματα είναι η φαρμακευτική θεραπεία, η χειρουργική (Λαπαροσκόπηση, Υστεροσκόπηση) ή/και συνδυασμός των δύο.

 

Η κλασική φαρμακευτική θεραπεία είναι αυτή της χορήγησης συνθετικών ορμονικών σκευασμάτων. Με αυτού του τύπου τη φαρμακευτική αγωγή, στη νέα γυναίκα με Ινομυώματα προκαλούνται ποικίλες παρενέργειες, καθώς αυτή μπαίνει σε προκλητή Φαρμακευτική Εμμηνόπαυση. Γίνεται δηλαδή με αυτού του είδους τις θεραπείες, χημικός ευνουχισμός της γυναίκας (chemical castration).

 

Οι θεραπείες αυτές φέρουν ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των ωοθηκών και κατά συνέπεια την παύση έκκρισης των ορμονών τους, ώστε να μην παράγονται καθόλου οιστρογόνα στη γυναίκα, με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος των Ινομυωμάτων.

 

Ουσιαστικά, δηλαδή, η ασθενής εισέρχεται άμεσα σε φάση Προκλητής Εμμηνόπαυσης. Η διάρκεια της φαρμακευτικής θεραπείας κυμαίνεται από 3 έως 9 μήνες και συνήθως δε διαρκεί παραπάνω, λόγω του ότι εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης και οστεοπόρωσης.

 

Παράλληλα, δεν αποκλείεται να δυσκολευτούν να επανέλθουν οι ωοθήκες της στο προηγούμενο επίπεδο λειτουργίας τους, μετά το τέλος της χορήγησης της θεραπείας. Φυσικά, η γυναίκα βιώνει όλα τα σημεία και συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, σωματικά και ψυχολογικά.

 

Η χειρουργική αφαίρεση των Ινομυωμάτων, από την άλλη, συνεπάγεται την εξουθένωση και ταλαιπωρία της ασθενούς σε οικονομικό, ψυχολογικό, αλλά και σωματικό επίπεδο.

 

Συνήθως, με όλες τις θεραπευτικές τακτικές, τα Ινομυώματα εμφανίζονται πάλι και συνεχίζουν να αναπτύσσονται, διότι δεν έχουν εξαλειφθεί τα αίτια που οδήγησαν στην ανάπτυξη τους. Η γυναίκα έχει, ωστόσο, υποστεί ανεπανόρθωτες ζημίες, σε ψυχολογικό, σωματικό, λειτουργικό και βιολογικό επίπεδο.

Η Μη Επεμβατική και ταυτόχρονα Αιτιολογική Θεραπεία των Ινομυωμάτων

 

Η αιτιολογική θεραπεία των Ινομυωμάτων αποτελεί την ουσιαστικότερη λύση και είναι ζωτικής σημασίας για κάθε γυναίκα με Ινομυώματα, αφού με μαθηματική ακρίβεια, εάν δεν αντιμετωπισθεί το αίτιο που τα προκαλεί, ακόμη και αν αφαιρεθούν χειρουργικά, θα επανεμφανισθούν.

 

Παρά λοιπόν το ότι τα Ινομυώματα αντιμετωπίζονται κατά κόρον με χειρουργείο, η εξάλειψη των πραγματικών αιτιών αυτών μπορεί να εξασφαλίσει τη θεραπευτική τους αντιμετώπιση, χωρίς χειρουργείο και επιβάρυνση της ασθενούς.

 

Πλέον, μπορούμε να δούμε βαθιά σε κυτταρικό και γονιδιακό επίπεδο και να διερευνήσουμε τα ακριβή και διαφορετικά ανά γυναίκα, πολλαπλά αίτια και μηχανισμούς, που μετέχουν στην ανάπτυξη των Ινομυωμάτων της.

 

Μέσα από κατάλληλες εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες μετρούν με ακρίβεια τα επίπεδα των Ορμονών κάθε γυναίκας, καθώς και με τη βοήθεια λοιπών Εξειδικευμένων εξετάσεων (από σάλιο, ούρα, αίμα, κόπρανα), έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση των Ινομυωμάτων.

 

Βάσει των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονούνται κατάλληλα συνδυαστικά θεραπευτικά πρωτόκολλα, στα οποία περιλαμβάνεται η επίτευξη της βέλτιστης Ορμονικής Ισορροπίας κάθε γυναίκας, η εκλεκτική εξαίρεση πολύ μεγάλων σε μέγεθος Ινομυωμάτων, όταν και αν κρίνεται απαραίτητο, η ομαλοποίηση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, η στοχευμένη αποκατάσταση ανεπαρκειών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, μικρο και μακρο-θρεπτικά συστατικά του γυναικείου οργανισμού.

 

Τέλος, εξατομικευμένα διατροφολογικά δεδομένα και οδηγίες, που προκύπτουν από το γονιδιακό προφίλ και τις γενετικές πληροφορίες που λαμβάνονται από το DNA (γονίδια) κάθε γυναίκας.

Τα αποτελέσματα και οφέλη των Σύγχρονων Θεραπειών

 

Τα θεραπευτικά αυτά πρωτόκολλα σημειώνουν ποσοστά επιτυχίας άνω του 90% και η επιτυχία τους βασίζεται στα εξής:

 

 • Η κάθε ασθενής προσεγγίζεται εξατομικευμένα.
 • Προλαμβάνεται και αναχαιτίζεται η ανάπτυξη νέων βλαβών. Επομένως, η γυναίκα απαλλάσσεται από τα Ινομυώματα, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα.
 • Μέσα από την επαναφορά της ισορροπίας των ορμονών της γυναίκας στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα, αλλά και των υπόλοιπων συστημάτων του οργανισμού της, αντιμετωπίζονται τα Ινομυώματα και ταυτόχρονα προάγεται η υγεία των ασθενών. Στη συνέχεια, η κατάσταση της υγείας κάθε ασθενούς παρακολουθείται συστηματικά, μέσω κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων.
 • Με τη βοήθεια των θεραπευτικών αυτών πρωτοκόλλων, υποστηρίζεται το γυναικείο σώμα, το οποίο πλέον, επιτελεί σωστά όλες τις λειτουργίες του, έτσι όπως έχει προγραμματιστεί γενετικά να κάνει, με σκοπό την ισορροπία και την ευεξία του.
 • Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα, όπως τα Ινομυώματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν, με απόλυτα φυσικό τρόπο, δίχως να χρειαστεί η χορήγηση συνθετικών χημικών, αντισυλληπτικών δισκίων και ορμονικού ευνουχισμού.

 

Για να ρυθμίσετε τον κύκλο σας.

 

Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού