Από την αρχαιότητα, η διάγνωση και η θεραπεία επιτυγχάνονταν μέσω της παρατήρησης, δίχως να παρέχεται η δυνατότητα να δούμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα την οποιαδήποτε ανεπάρκεια και ανισορροπία. Η Ιατρική προσέγγιση ήταν αμιγώς επαγωγική, μέχρι που ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, γεγονός που πυροδότησε τη μετάβαση της Ιατρικής Επιστήμης σε μία άλλη εποχή.
Η χορήγηση αντιβιοτικών, καθώς και οι ραγδαίοι ρυθμοί με τους οποίους εξελίχθηκε η Ιατρική στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, αποτέλεσαν παράγοντες που βοήθησαν σημαντικά στο να σώζονται καθημερινά εκατομμύρια ζωές στον πλανήτη. Η Ιατρική Επιστήμη έχει σημειώσει αλματώδεις επιτυχίες όσον αφορά στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών, καταστάσεις που αποτελούν άμεσο κίνδυνο και απειλή για την ανθρώπινη ζωή.
Ωστόσο, όσον αφορά στην πρόληψη, τα προληπτικά check-up, τα διαγνωστικά test και οι συνήθεις αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, που διενεργούνται πλέον μαζικά τα τελευταία 50 έτη, αποτελούν την κλασική αλλά ήδη ετεροχρονισμένη Ιατρική προσέγγιση στον τομέα της Πρόληψης.
Μέχρι τώρα, δεν είχαν αναπτυχθεί οι κατάλληλες μέθοδοι και δεν υπήρχε τρόπος να επιτευχθεί η διαχείριση μίας νόσου στα αρχόμενα στάδια. Το μόνο που μπορούσε να καταστεί εφικτό ήταν η διαχείριση μίας ασθένειας, εφόσον η νοσηρότητα είχε ήδη εκδηλωθεί. Καθίσταται επομένως πασιφανές ότι η παρούσα Ιατρική προσέγγιση αποδεικνύεται παρωχημένη και πεπερασμένη, καθώς αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα όσον αφορά στην πρόληψη και θεραπευτική αντιμετώπιση του εκάστοτε νοσήματος.