Ο έμμηνος κύκλος των γυναικών ξεκινά από την πρώτη ημέρα της περιόδου και τελειώνει την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου. Η ιδανική διάρκεια αυτού του κύκλου είναι 28 ημέρες +/-2 (26-30). Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου προκαλούνται διαταραχές στην ομαλότητα της περιόδου, ως απόρροια ορμονικών ανισορροπιών.
Διάγνωση της Συχνομηνόρροιας και Θεραπεία:
- Ιατρική Ακριβείας
- Χωρίς αντισυλληπτικά και Συνθετικές Ορμόνες
- Εξειδικευμένες Εξετάσεις
- Εξατομικευμένα πρωτόκολλα θεραπείας
Μία από τις πολλές διαταραχές που συνδέονται με την περίοδο των γυναικών είναι η συχνομηνόρροια. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία η περίοδος της γυναίκας εμφανίζεται νωρίτερα, ακόμη και πριν από την 21η ημέρα του κύκλου, δηλαδή πάνω από μία φορά το μήνα.
Συνήθως, οι διαταραχές στην περίοδο, όπως είναι η συχνομηνόρροια, δεν προμηνύουν κάτι σοβαρό, εάν αποτελούν ένα σπάνιο συμβάν. Παρά ταύτα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα προβλήματα αυτά είναι πιο σύνθετα και χρήζουν ενδελεχούς διερεύνησης και άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ¨προάγγελος¨ κάποιου σοβαρότερου προβλήματος υγείας.
Οι ενδεχόμενες αιτίες της Συχνομηνόρροιας
Οι αιτίες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της συχνομηνόρροιας ποικίλλουν. Όλες όμως οι αιτίες αυτές οδηγούν σε ορμονικές ανισορροπίες και δυσλειτουργίες, που δημιουργούν τη συχνομηνόρροια, αλλά και οργανικά προβλήματα. Στους βασικότερους παράγοντες, που μπορεί να ευθύνονται για τη συχνομηνόρροια, περιλαμβάνονται τα εξής:
- Εμμηναρχή. Στη χρονική φάση κατά την οποία ξεκινάει η έμμηνος ρύση, καθώς και στην εφηβεία, προκύπτουν πολλές διαταραχές στον έμμηνο κύκλο, έως ότου σταθεροποιηθεί πλήρως.
- Κλιμακτήριος. Οι διαταραχές της περιόδου μπορεί να οφείλονται στην Κλιμακτήριο, τη χρονική περίοδο της ζωής της γυναίκας, μετά τα 28 της χρόνια, η οποία μεσολαβεί αρκετά πριν από την Εμμηνόπαυση.
- Οι θυρεοειδικές παθήσεις, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η αναιμία και οι βλάβες της υπόφυσης.
- Οι υπερπλασίες, οι κύστεις των ωοθηκών, η ενδομητρίωση, οι πολύποδες, τα ινομυώματα, οι όγκοι της μήτρας, καθώς και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
- Η απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, που μπορεί να εξελιχθεί σε παχυσαρκία.
- Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση αντισυλληπτικών και άλλων φαρμάκων ενδέχεται να διαταράξουν την ομαλότητα της περιόδου και μάλιστα μόνιμα και δομικά.
- Ορμονικές ανισορροπίες, όπως τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης.
- Το χρόνιο και έντονο στρες. Κάποιο δυσάρεστο γεγονός που επιφέρει σοκ στον οργανισμό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον εμμηνορρυσιακό κύκλο μίας γυναίκας.

Οι επιπτώσεις της Συχνομηνόρροιας
Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση σωματικής και ψυχικής υγείας για οποιαδήποτε γυναίκα. Αν διαταραχθεί η ομαλότητα του κύκλου της περιόδου, μπορεί να προκληθούν δυσάρεστες επιπτώσεις στον οργανισμό και τη συμπεριφορά της γυναίκας.
Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας (οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη) συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας όλων των συστημάτων του οργανισμού της. Ο αντίκτυπος των διαταραχών της περιόδου, στις οποίες συγκαταλέγεται και η συχνομηνόρροια, οφείλεται στις ανισορροπίες των ορμονών αυτών.
Η Ορμονική Ανισορροπία αποτυπώνεται στην ψυχολογία των γυναικών και η εικόνα τους παραπέμπει κάποιες φορές σε συμπτώματα κάποιας ψυχιατρικής νόσου, για την οποία, βέβαια, δεν ευθύνονται άλλα παθολογικά αίτια. Τα συμπτώματα είναι κυκλικά. Καθορίζονται δηλαδή άμεσα από την περίοδο, η οποία, μόλις ομαλοποιηθεί, βοηθάει στην αντιμετώπιση και αυτών των δυσάρεστων συμπτωμάτων.
Επομένως, η συχνομηνόρροια, ως ένα είδος διαταραχών περιόδου, δεν είναι ένα απλό πρόβλημα. Δεν μπορεί να επιλυθεί «από μόνο του», σταδιακά. Πρόκειται για μία κατάσταση με ισχυρό οργανικό αλλά και ψυχολογικό αντίκτυπο και γι΄ αυτό το λόγο χρήζει άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Η αντιμετώπιση της Συχνομηνόρροιας μέσω Φυσικής Ορμονικής Αποκατάστασης
Με τη λήψη του εκτενούς ιστορικού κάθε γυναίκας, καθώς και μέσα από την εξέταση πολλαπλών οργανικών συστημάτων, ξεκινά η διαγνωστική διεργασία. Έπειτα, ελέγχονται εργαστηριακά ευρήματα από σάλιο, ούρα, αίμα και διενεργούνται απεικονιστικές εξετάσεις. Έτσι, τίθεται η διάγνωση και εντοπίζεται η αιτία του προβλήματος.
Με βάση το σύνολο των διαγνωστικών ευρημάτων, εκπονείται το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας. Είναι πολυπαραγοντικό, καθώς εξαρτάται από την ηλικία των γυναικών, τη συνολική κατάσταση της υγείας τους, την αιτία του προβλήματος που θα εντοπιστεί, τη χρονική φάση της ζωής τους, τους στόχους τους, τις επιθυμίες τους. Η οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή που διαμορφώνεται, εξατομικεύεται πλήρως, ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση.
Η επιτυχία των συγκεκριμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων, έγκειται στην επαναφορά της ισορροπίας των ορμονών και των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Ανεξάρτητα από τη χρονική φάση της ζωής μας. Με απολύτως φυσικό τρόπο. Δίχως να χρειαστεί να προηγηθούν επεμβατικές μέθοδοι ή να χορηγηθούν αντισυλληπτικά και λοιπές Συνθετικές ορμόνες.
Ο ιατρός υποδεικνύει έναν πλήρως Φυσικό τρόπο Αποκατάστασης της σωστής λειτουργίας των Ορμονών, μέσω της χορήγησης Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών. Χωρίς παρενέργειες ή ανεπιθύμητες εξελίξεις. Με ταυτόχρονη αντικαρκινική προστασία, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές της περιόδου, όπως είναι η συχνομηνόρροια, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζονται πλήρως τα επιθυμητά επίπεδα των ορμονών μας, «αγγίζοντας» τις βέλτιστες τιμές. Τα επίπεδα των ορμονών, δηλαδή, δεν κυμαίνονται απλώς στα φυσιολογικά, αλλά στα καλύτερα δυνατά επίπεδα, για την άκρως εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.